INLOGGEN

Issie: routeplanner voor regionale zorg

Apotheker, huisarts en thuiszorg. Samen willen zij de beste regionale zorg leveren. Ook op het gebied van hulpmiddelen. Door de versplintering in de eerstelijnszorg is het echter niet altijd mogelijk om uniform te werken. Daarom introduceert Mosadex Issie: een portaal dat voorschrijvers ondersteunt bij hun productkeuze. Als eerste voor wondverbandmiddelen, maar later ook voor andere medische hulpmiddelen. Daarnaast helpt het bij het routeren van de bestelling tussen landelijke en lokale contracten. Hierdoor wordt de patiënt altijd goed geholpen en verbetert de kwaliteit van de zorg.

“De toegevoegde waarde van deze app is ongelofelijk groot”, trapt Anne de Vries-Bots, mede-eigenaar van Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer het interview af. Via Teams spreken we Anne en Christine Rogge-Slieker, verpleegkundig specialist bij Allerzorg. Hun enthousiasme spat van het scherm. Sinds een paar weken maken zij gebruik van Issie. “Het helpt ons in de samenwerking. Hierdoor kunnen we samen echt goede wondzorg leveren”, vertelt Christine.

Foto: Anne de Vries-Bots en Christine Rogge-Slieker

Eenvoudig en juist voorschrijven

Issie is het hulpmiddelenbestelportaal ontwikkeld door Mosadex. Nu nog voor wondverbandmiddelen, straks ook voor andere medische hulpmiddelen. Via een app bestelt de voorschrijver gemakkelijk wondzorgproducten uit het vooringestelde formularium. Daarnaast kan hij de ‘Wondcheck’ gebruiken. Hiermee ontvangt hij gespecialiseerd behandelen productadvies op basis van de wondkenmerken en kan hij de juiste productkeuze maken. Afhankelijk van de zorgverzekeraar wordt de bestelling de juiste route ingeschoten. Bij lokale contracten gaat de bestelling naar de apotheek, bij centrale contracten naar ApotheekZorg. Gemakkelijk voor de voorschrijver, want Issie kan dus voor elke patiënt gebruikt worden. En in het geval van een lokaal contract, zoals bij Menzis, blijft de zorg bij de apotheek en ondersteunt Issie de samenwerking in de eerste lijn.

“Wij hadden bij het leveren van wondzorg steun nodig. We merkten dat patiënten te vaak naar het ziekenhuis moesten en dat er gebrek was aan regie”, vertelt Anne. Haar apotheek kwam aansluitend in contact met Ziekenhuis op Wielen, een initiatief van Allerzorg, waarbij het ziekenhuis gewoon aan huis komt. Christine: “Bij een lange doorlooptijd gaat een complexe wond soms verder achteruit. Doordat wij aan huis komen, krijgen we een goed beeld van de thuissituatie en kunnen we de wond snel en effectief behandelen. Voorheen bestelden we de wondzorgmaterialen zelf. Daar is veel tijd en geld mee gemoeid. Inmiddels gebruiken we Issie. Hierdoor zijn de lijntjes met de apotheek veel korter en bestellen we gemakkelijk de juiste materialen waardoor de thuiszorg aansluitend de beste zorg kan leveren.”

Van formulier naar app

De basis voor samenwerken op wondzorggebied is eigenlijk al jaren geleden gelegd. Erik van Pomeren, apotheker en mede-eigenaar van Apotheekgroep Breda, is hier vanaf het begin bij betrokken. “Door de veranderingen binnen de zorgverzekeringswereld zijn we ons een paar jaar terug gaan richten op de wondzorgmarkt. We merkten dat artsen niet de benodigde kennis en ervaring hadden voor goede wondzorg. Daarom ontwikkelden we een formulier waarmee ze gemakkelijk het juiste product konden bestellen, leidden we assistenten op en gaven we cursussen aan de artsen. Met als resultaat dat wij veel vaker de juiste middelen leverden.” De samenwerking in de eerste lijn versterkte, de artsen werden ontzorgd en de patiënt kreeg in één keer de goede middelen. “Maar we liepen tegen allerlei beperkingen aan zoals incomplete formulieren en schaalbaarheid. We hadden behoefte aan een digitaal systeem, waarmee we hetzelfde konden doen, maar dan beter. Mosadex zag de waarde van ons regionale model in en samen zijn we Issie gaan ontwikkelen voor alle apothekers. En daar ben ik enorm blij mee.”

"We hadden behoefte aan een digitaal systeem, waarmee we hetzelfde konden doen, maar dan beter."  

De juiste behandeling, op het juiste moment

Inmiddels wordt de app bij verschillende voorschrijvers en apotheken door het land getest. “De app regelt de zorg en het logistieke gedeelte. Alle bestellingen die nu bij ons binnenkomen, zijn compleet en correct omdat het niet meer handmatig ingevuld wordt. Wij zorgen vervolgens dat de producten in de apotheek klaarstaan. Afhankelijk van de zorgverzekeraar leveren wij de bestelling zelf of gaat deze direct door naar ApotheekZorg. Op deze manier komt alles bij elkaar. Issie is eigenlijk de routeplanner voor de zorg”, vertelt Erik.

Voorheen ging er veel fout, stellen alle drie de geïnterviewden. Anne: “In het portaal voeg je gemakkelijk patiëntgegevens toe en ik geef aan welke producten bij onze apotheek in het formularium zitten. Soms voeg ik de voorkeuren van de specialisten toe aan ons assortiment. De voorschrijver vult de wondkenmerken in en krijgt dan de bijpassende materialen en behandeling in beeld. Aansluitend selecteert hij in de app de producten en wij leveren die snel en op tijd. Hierdoor is de wondbehandeling nu veel beter.” Het gebruik van kleinverpakkingen en de tijdsbesparing, doordat alles in één portaal te vinden is, zijn ook grote voordelen volgens Christine. “Het zorgt uiteindelijk voor lagere kosten voor de zorgverzekeraar en het is beter voor het milieu. Maar het allerbelangrijkste is dat de patiënt zo snel mogelijk, met zo min mogelijk pijn en de goede producten, behandeld wordt. Met deze app spreekt iedereen dezelfde taal.”

“ Met deze app spreekt iedereen dezelfde taal.”

Wensen genoeg

Erik: “Medisch speciaalzaken richten zich ook steeds vaker op de medicatie van patiënten. Met Issie biedt Mosadex een oplossing waarmee we de hulpmiddelen in de apotheek behouden of centraal binnen de groep. Zodra de keten er klaar voor is, wordt de app verder uitgerold. Al is de app eigenlijk nooit klaar. Zo zijn we bezig met het maken van koppelingen met de huisartsen- en thuiszorgsystemen en worden functionaliteiten aangepast op basis van de wensen van voorschrijvers. Eén van mijn wensen is om ook de patiënt te betrekken door Issie te koppelen met de vernieuwde app van Service Apotheek. En wat echt geweldig zou zijn? Als we de wond kunnen scannen!” We zijn gestart met de wondzorgtak, het streven is om Issie uit te breiden met andere hulpmiddelen. “Dat zou mooi zijn: dan behouden we de hulpmiddelentak binnen Mosadex Groep en versterken we onze positie binnen de eerstelijnszorg.”

Het is duidelijk dat zowel Anne, Christine als Erik nog veel toekomstmogelijkheden zien. Over één ding zijn ze het in ieder geval eens: Issie helpt bij het leveren van betere hulpmiddelenzorg. “We gunnen alle apotheken om hier mee te gaan werken. Het biedt zóveel voordelen”, sluiten Anne en Christine enthousiast af.

Erik van Pomeren

Foto: Erik van Pomeren

Benieuwd naar de andere innovaties van Mosadex?

We vertellen u graag meer over onze projecten op het gebied van farmalogistiek, zorg en coöperatie.

Lees meer

Ook interessant voor u?

Leest u al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2022 |
Mosadex Groep op social media: