Ons verhaal

In 1986 besloten enkele apothekers in Limburg zelf een groothandel te starten. Het begon met de gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen voor vijf apotheken en verspreiding via een Peugeot 504 stationcar. Inmiddels is Mosadex Groep uitgegroeid tot een organisatie van betekenis in de Nederlandse zorgsector. Meer weten? Klik op de foto’s en volg ons verhaal

 • 1986
  Lees meer

  Wij zijn no-nonsense

  In 1986 besloten vijf apothekers in Zuid-Limburg zelf een groothandel te starten. Deels uit onvrede met de manier waarop de bestaande groothandelaren de markt dirigeerden. Het begon met de gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen voor vijf apotheken en verspreiding via een Peugeot 504 stationcar: een no-nonsense aanpak met de focus op lage prijzen. Inmiddels is Mosadex Groep uitgegroeid tot een organisatie van betekenis in de Nederlandse zorgsector. Vanuit onze dochterbedrijven staan dagelijks 1400 medewerkers klaar voor onze aangesloten apotheken, drogisterijen, zorginstellingen, ziekenhuizen, zorgpartners, keten- en samenwerkingspartners en zorgconsumenten.
 • 1987
  Lees meer

  Wij zijn een commanditaire vennootschap

  Een jaar later, oktober 1987, groeide de handel uit tot ‘groot’-handel. In Heerlerheide, ‘rechts van de Maas’, spraken de vijf apothekers af dat zij de met de meest gunstige inkoopcondities de apothekersmarkt verder wilden bedienen. En dat lukte. Meer en meer apothekers sloten zich aan bij de –toen nog- commanditaire vennootschap Mosadex. En de naam Mosadex? Mosa=Maas, Dex+Dextra=rechts. Het ‘clubje’ voortvarende ondernemers leverde groothandelsbestellingen aan 23 afnemende apotheken.
 • 1988
  Lees meer

  Wij denken in kansen

  Mosadex groeide uit haar voegen en nam intrek in een vroegere supermarkt in Hoensbroek. De locatie was niet ideaal. Het pand lag in een woonwijk. Bovendien was de positie in het diepe zuiden van Limburg hinderlijk voor een snelle uitgroei in de rest van het land. Binnen enkele jaren was het pand in Hoensbroek te klein.
 • 1989
  Lees meer

  Wij werken zo lean en mean mogelijk

  Het zesde personeelslid werd aangetrokken. De ‘lean en mean’-gedachte zat de ondernemers in het DNA. De aangetrokken manager moest aan de slag met zijn opdracht. Hij moest nog wel even zijn eigen kantoor inrichten, want dat was er niet. Via een wenteltrap naar boven, kwam hij op een lege zolder waar het kantoor moest worden ingericht. De kantoorinrichting moest zo lean en mean mogelijk zijn en blijven.
 • 1990
  Lees meer

  Wij werken doordacht en doeltreffend

  In 1990 werden de eerste stappen gezet van bestelformulier naar automatisering. In de toenmalige moderne bedrijfsvoering bleek automatisering het gereedschap dat de kwaliteit van het werk bevorderde. Snelheid, foutloosheid, compleetheid en duidelijkheid zouden de resultaten zijn van doordachte automatisering. Tot begin 1991 konden klanten bij Mosadex één dag per week bestellen. Iedere apotheker had zijn vaste besteldag. Een klein gedeelte van het assortiment werd uit voorraad geleverd. Na dit jaar konden de apothekers dagelijks bestellen en was er voorraad. Voorraad kost geld, dus hier werd kritisch en doordacht naar gekeken.
 • 1993
  Lees meer

  Wij werken doelmatig

  De behuizing in Hoensbroek deed een paar jaar goed dienst, maar Mosadex groeide door van een regionaal bedrijf naar een landelijk opererende groothandel. Een tweede verhuizing was onvermijdelijk. De directie koos bewust voor een plek wat noordelijker op de kaart: Sittard. Het bedrijventerrein was volgens de toenmalige 15 medewerkers metaforisch voor Mosadex; overzichtelijk, maar geen massaal karakter en basic. In de architectuur is geen afbreuk gedaan aan het motto ‘no-nonsense, lage kosten’.
 • 1996
  Lees meer

  Wij zijn een duurzame speler

  In 1996 was de organisatie klaar om een volgesorteerde groothandel te worden. Met de kernactiviteiten op orde, was Mosadex een zogeheten ‘rugzakgroothandel’. Met uitstekende marges voor apothekers, ervan verzekerd een duurzame speler te worden in farmaceutisch Nederland. Voor de dagelijkse leiding werd iemand aangetrokken.
 • 1998
  Lees meer

  Wij geloven in duurzame samenwerkingsrelaties

  Mosadex leverde alle receptplichtige geneesmiddelen en ook een aantal OTC-producten. Wenste een afnemer een product dat niet in het standaard assortiment zat? Dan zorgde Mosadex dat het er kwam. Zo werkte Mosadex samen met Holland Pharma. Vanuit de gedachte dat drogisterijartikelen een goede aanvulling op het groothandelsconcept zijn en Mosadex om verschillende redenen niet alle homeopathische geneesmiddelen op voorraad wilde nemen, is in 1998 besloten OTC-groothandel Holland Pharma over te nemen. Met ruim 67.000 artikelen, werd voor drogisterij, apotheek, reformzaak of gezondheidscentrum alles direct uit voorraad leverbaar. De hoge leverbetrouwbaarheid, de uitstekende service en gunstige prijzen sluiten precies aan op het Mosadex-concept.

  Ondertussen klopte Mosadex eind 1998 aan bij een architect voor een gebouw met doorgroeimogelijkheden op een praktische en goed bereikbare locatie. Mosadex kocht een stuk braakliggend terrein op Business Park Stein in Elsloo.

 • 1999
  Lees meer

  Wij houden van ‘gewoon’ praktisch

  Op 3 mei 1999 stak de aannemer de eerste spade in de grond. De architect maakte bij zijn ontwerp handig gebruik van de hoeklocatie; een transparante entree zonder balie. Eén van de 45 medewerkers is immers snel bij de deur als iemand aanbelt: ‘gewoon’ praktisch. Vlak voor de millenniumdrukte nam Mosadex het magazijn met kantoorgedeelte in gebruik.
 • 2001
  Lees meer

  Wij creëren kansen.

  Mosadex signaleerde de vraag naar het op maat verpakken van geneesmiddelen per innamemoment. Een GDS als hulpmiddel voor de apotheek en instelling. Het antwoord van Mosadex was de Medicatierol®; een verpakking waarin medicijnen zijn verdeeld in eenheden per toedieningstijdstip én op naam van een individuele cliënt. Met de nieuwbouw naast de Mosadex groothandel kwam productiecapaciteit beschikbaar; het in 2002 opgerichte Apotheek Voorzorg zou de Medicatierol gaan lanceren.

  In december 2001 kocht Mosadex een groothandel in Leiden. Met deze tweede groothandelsvestiging in het westen van het land, was Mosadex niet langer ‘de groothandel uit het Zuiden’.

 • 2002
  Lees meer

  Wij dragen bij aan kwaliteit van leven

  In juni 2002 kocht Mosadex een nieuw pand voor de tweede groothandelsvestiging in Leiden.

  De bouw naast de Mosadex groothandel vorderde gestaag en de oprichting van Apotheek Voorzorg volgde. Er kwam capaciteit voor 74 machines voor productie van de Medicatierol®. De Medicatierol® stelt de gebruiker van geneesmiddelen in staat om zelfstandig, eenvoudig en veilig de juiste hoeveelheid geneesmiddelen op het juiste moment in te nemen. Op jaarbasis maakt Apotheek Voorzorg meer dan twee miljoen medicatierollen. Inmiddels verstrekken we per week meer dan 100.000 medicatierollen aan penitentiaire inrichtingen, verpleeghuizen en thuiszorgpatiënten. Zo helpen wij mensen die meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd gebruiken hun kwaliteit van leven en therapietrouw te verbeteren.

  Mosadex richtte de landelijke apotheek ApotheekZorg op om medicatie direct-to-patient te leveren en toe te dienen. Door de cold chain distributie en zorg van complexe medicatie over te nemen werden industrie en lokale apotheken ontzorgd. ApotheekZorg biedt ondersteunende zorgprogramma's bij complexe, specialistische geneesmiddelen en/of hulpmiddelen in samenwerking met de farmaceutische industrie.

  Anno nu voldoet ApotheekZorg zowel aan de SEMH-certificering als HKZ-ISO 9001. En de aangesloten apotheken? Zij kunnen gebruikmaken van een deskundig netwerk van verpleegkundigen dat zorg op maat levert bij patiënten thuis, maar ook incontinentie- en diabetesspreekuren verzorgt in apotheken.

 • 2005
  Lees meer

  Wij spelen flexibel in op de verschillende behoeften van onze klanten

  Onder aanvoering van twee leden van de Mosadex-coöperatie, is ondertussen een eigen franchiseformule ontwikkeld; Service Apotheek. Vanuit het geloof in de combinatie van groothandel en formule voor zelfstandigen, werd Service Apotheek in 2005 officieel de nieuwe loot aan de Mosadex-stam. Service, zorg met aandacht en persoonlijke begeleiding: dat zou de klant binden aan een apotheek. Het concept bleek succesvol.

  Inmiddels is Service Apotheek de grootste formule voor zelfstandige apotheken in Nederland. Vanuit het hoofdkantoor in ’s-Hertogenbosch ondersteunt een relatief klein team de ruim 425 Service Apotheken door producten, diensten en projecten te faciliteren die onderscheidend zijn en de positie van onze apothekers en assistenten als zorgverlener versterken.

  Door blijvend te innoveren pakt Service Apotheek de regie in het vormgeven van geïntegreerde farmaceutische zorg. Ondernemerschap en de ambitie om de landelijke norm te bepalen, kenmerken de doorsnee Service Apotheker.

 • 2006
  Lees meer

  Coöperatief gedrag kenmerkt onze werkwijze en geeft betekenis aan partnerschap

  Mosadex was en werkte al jaren succesvol als commanditaire vennootschap. Op 29 november 2006 werd de Coöperatieve Mosadex U.A. opgericht. De commanditaire vennootschap met ruim 300 leden bleef bestaan. De stille vennoot in de commanditaire vennootschap werd in 2006 de Coöperatieve Mosadex U.A.

  ‘De Mosadex coöperatie staat voor verbinding. Wij onderhouden onze persoonlijke en professionele band met de aangesloten zelfstandige apothekers door gedeeld ondernemerschap. De wederkerige afhankelijkheid stimuleert de samenwerking en betrokkenheid in elkaars situatie en werkzaamheden.’

 • 2007
  Lees meer

  Wij zijn de full service gids van onze klanten

  Om onze apotheken optimaal te kunnen (blijven) beleveren is dochter Fisher Farma in oktober 2007 aangekocht. Fisher Farma houdt zich vanuit een tweetal locaties in Lelystad bezig met de import en verkoop van geregistreerde en gepatenteerde geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en voedingsmiddelen uit bijna alle Europese lidstaten.

  Door de kennis die Fisher Farma heeft van de Europese geneesmiddelenmarkt en het slim inspelen op de prijsverschillen binnen de Europese lidstaten, worden substantiële inkoopvoordelen behaald. Een versterking van de positie die Mosadex heeft op het gebied van inkoop.

  In de ambitie om een full service dienstverlener te zijn met eigen medische hulpmiddelen, is de overname van Van Heek Medical door Mosadex een logische stap. Van Heek Medical is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van professionele wond- continentie, diabetes- en acute zorg. Met de eigen labels Attends, HEKA, HEKURA, Askina en Curea is Van Heek marktleider in acute EHBO- en bhv-zorg. Attends is het snelst groeiende absorberende incontinentiemerk in Nederland. Alle merken absorberende incontinentiematerialen zijn direct uit voorraad leverbaar.

 • 2008
  Lees meer

  Wij staan niet graag op de voorgrond, wij geloven in tastbare en zichtbare resultaten

  Mosadex zag de grote kentering in de farmacie aankomen; het preferentiebeleid was een feit. De marges op medicijnen werden afgeroomd. Maar Mosadex wist de klappen op te vangen. Apothekers belden op om klant te mogen worden, waardoor de Mosadex-familie groeide. Met de beste inkoopcondities en full-service dienstverlening werd de organisatie omvangrijker. De bron van het succes zat en zit ‘m wellicht in het ingetogen karakter van het bedrijf en goed personeel.
 • 2009
  Lees meer

  Wij bieden toegevoegde waarde

  In 2009 kreeg de overname van een groothandel in Nieuwleusen zijn beslag. Mosadex behoort met haar drie groothandelsvestigingen tot de grote spelers in de apothekersmarkt. Wij voelen ons partner van de apotheker in de veranderende markt. Mosadex groothandel is in de kernactiviteiten het basisvehicle. De aangekochte bedrijven versterken de toegevoegde waarde voor de apotheker.
 • 2010
  Lees meer

  Wij zijn vooruitstrevend in de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten

  NControl is opgericht in 2010 en ontwikkelt automatiseringsoplossingen ter ondersteuning van zorginhoudelijke, bedrijfseconomische en logistieke processen in de apotheek. Inmiddels maken vele honderden apotheken dagelijks gebruik van NControl. Via de software worden meer dan 240.000 verstrekkingen per dag geregistreerd. Mosadex is dan ook trots op de rol van NControl als toonaangevend partner op gebied van registratie en rapportage van farmaceutische zorg.

  In 2009 en 2010 is de Care4pharma-organisatie geboren. Care4pharma kent vanuit haar dochterbedrijven een aantal activiteiten, waaronder; de intrathecale Baclofenpomp (pijnbestrijding) en palliatieve zorg. Samen met ziekenhuizen ontwikkelt Care4pharma zorgconcepten waarbij patiënten hun complexe tweedelijns (infusie-) behandeling krijgen daar waar zij zich bevinden. Hierdoor verminderen reis- en wachttijden en het aantal ongewenste ziekenhuisopnames. Dit doen zij door met hooggekwalificeerde zorgprofessionals naar patiënten toe te gaan en hen daar in hun eigen comfortabele omgeving deze behandeling op maat te geven volgens dezelfde kwaliteitsstandaard als in het ziekenhuis.

 • 2011
  Lees meer

  Wij werken doelmatig

  In 2011 is het zogeheten Centralfilling vanuit Mosadex groothandel geïntroduceerd. De Centralfilling-dienstverlening is ontstaan vanuit de behoefte om de apotheker in staat te stellen het logistieke proces in de apotheek te stroomlijnen. In 2012 gaat Mosadex een stap verder in deze dienstverlening door de introductie van Smartfilling.
 • 2012
  Lees meer

  Wij zijn een stuwende en vernieuwende kracht

  Smartfilling is in 2012 bedacht en opgericht vanuit de dagelijkse praktijk van de apotheek. Smartfilling is een concept dat de verwerking van de herhaalreceptuur in de apotheek ondersteunt. Het concept gaat uit van het principe: bestel bij de groothandel dat wat door de patiënt is besteld. Hierdoor wordt het grootste gedeelte van de dagelijks aangeschreven herhaalrecepten direct doorbesteld bij de groothandel. De volgende dag wordt de bestelling via een ingenieus systeem in zeer korte tijd met de hand in de eigen apotheek verwerkt. Door Smartfilling borgen we maximale naleving van het preferentiebeleid en mandaatafspraken.

  Met onder meer de introductie van Smartfilling en de modules en zorgprogramma’s die Mosadex in ontwikkeling heeft, mag Mosadex Groep zich met recht een stuwende en vernieuwende kracht noemen voor het ontwikkelen en uitrollen van nieuwe zorgconcepten en programma’s, die de zorg verbeteren.

 • 2014
  Lees meer

  Samen elke dag beter

  Mosadex is met haar groothandelsactiviteiten de grootste leverancier van de ongeveer 1900 apotheken in ons land. Gezamenlijk beleveren we meer dan 8 miljoen patiënten en (zorg)consumenten.

  Mosadex als Groep gelooft dat als nieuwe business eenmaal gestart is, verschillende factoren bijdragen aan het succes. Ten eerste de kracht van ons groothandelsmerk Mosadex, de reputatie van interne sleutelfiguren, de 1400 loyale medewerkers, het ongeëvenaarde netwerk van apothekersvrienden, contacten, samenwerkings- en ketenpartners én de manier waarop ideeën tot bloei komen binnen Mosadex Groep.

  De dochterbedrijven van Mosadex Groep hebben eigen verantwoordelijkheid, maar versterken elkaars succes door synergie. Wij geloven niet in beloftes, wij geloven in bewijs. Ons succes is echt en tastbaar. Daartoe communiceren we open met de aangesloten leden. Onder meer over de financiële bedrijfsvoering, acquisities en productontwikkelingen.

 • 2015
  Lees meer

  Nieuwe loot aan de Mosadex-stam: DA

  In lijn met de ambitie om totaalleverancier te worden in de (farmaceutische) zorgmarkt, heeft Mosadex-dochter Holland Pharma drogisterijformule DA eind 2015 overgenomen. De formule is ondergebracht bij de Nederlandse Drogisterij Service B.V (NDS), dat gevestigd is in Zwolle. Mosadex ziet voor de zelfstandige drogisterij kansen op synergetische winst door de samenwerking met zelfstandige apotheken.
 • 2016
  Lees meer

  10 jaar Coöperatieve Mosadex U.A.

  In 2016 bestaat de Mosadex-coöperatie in haar huidige vorm 10 jaar. Vanuit de gedachte ‘van én voor apothekers’ is de structuur van de organisatie een belangrijke onderscheidende waarde in de apothekersmarkt.
 • 2017
  Lees meer

  Parel in de farmaceutische zorg

  Het jaar 2017 staat voor Mosadex Groep in het teken van het 'paarlen jubileum'. Waarom Mosadex Groep zich herkent in de metafoor van een parel? Een parel staat symbool voor geluk. En dat sluit aan bij onze opdracht: meer zorg en minder zorgen voor onze klanten. Een parel symboliseert ook wijsheid. Voor ons betekent dat, dat wij kennis en kunde hebben van de zorgmarkt. En een parel is uniek en gelaagd: de lagen vormen samen een solide geheel. Net als Mosadex Groep en haar dochters. En tot slot: en parel groeit en wordt elke dag mooier.