INLOGGEN

Nierfunctie

Met het nierfunctieproject wil Service Apotheek medicatieveiligheid van patiënten waarborgen, veilig gebruik van een aantal antibiotica en andere medicijnen waarbij de nierfunctie van belang is ondersteunen en bijwerkingen en ziekenhuisopnames voorkomen. Hoe? Bij uitgifte van een nieuw medicijn checkt de apotheek of de nierfunctie bekend is in het systeem. Wijk de waarde af? Dan past de apotheker de dosering in overleg met de arts aan. Als de nierfunctie onbekend is, neemt de apotheker met een vingerprik (POCT-meting) de nierfunctie op. Dit heeft vele voordelen die al beschreven zijn in twee wetenschappelijke publicaties.

Nierfunctie

Met het nierfunctieproject wil Service Apotheek medicatieveiligheid van patiënten waarborgen, veilig gebruik van een aantal antibiotica en andere medicijnen waarbij de nierfunctie van belang is ondersteunen en bijwerkingen en ziekenhuisopnames voorkomen.

Hoe?

  • De patiënt komt met een nieuwe recept in de apotheek.

  • De apotheek checkt of de nierfunctie bekend is in het systeem of vraagt deze op.

  • Nierfunctie onbekend? Met één druppel bloed uit een vingerprik is af te lezen of de nieren goed werken. Dit noemen we een POCT-meting.

  • Wijkt de waarde af? Dan past de apotheker de dosering van het medicijn in overleg met uw arts aan.

Dit heeft veel voordelen

  • Een onbekende nierfunctie kan direct en laagdrempelig achterhaald worden.

  • Medicatieveiligheid wordt gewaarborgd.

  • Ziektelastverlaging: zodra de nierfunctie bekend is, kan direct gestart worden met het medicijn.

Resultaten

De resultaten zijn beschreven in twee wetenschappelijke publicaties:

  1. Clinical Decision Support and Optional Point of Care Testing of Renal Function for Safe Use of Antibiotics in Elderly Patients: A Retrospective Study in Community Pharmacy Practice - Mette Heringa, Annemieke Floo Schreudering, Peter A. G. M. De Smet en Marcel L. Bouvy

  2. Budget Impact Analysis of a Renal Point‑of‑Care Test in Dutch Community Pharmacies to Prevent Antibiotic‑Related Hospitalizations: Judith J. Gout‑Zwart, Erien H. J. Olde Hengel, Petra Hoogland, Maarten J. Postma

Lees je al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2023
| Mosadex Groep op social media: