INLOGGEN

SeNIOR MFB's

In december 2019 is de wetenschappelijke publicatie van het onderzoek naar de SeNIOR MFB’s opgenomen in het tijdschrift Drugs and Aging. De SeNIOR MFB’s ondersteunen de apotheker bij medicatieveiligheid bij ouderen. Ze selecteren geneesmiddelen die conform de Ephor rapporten minder geschikt zijn voor ouderen en stellen voor om deze om te zetten in een middel dat bij 70+’ers voor minder bijwerkingen zorgt.

Het werken met MFB's verhoogt de medicatieveiligheid, draagt bij aan zorg op maat en geeft 10 tot 100 keer meer medicatiewijzigingen dan de klassieke medicatiebewaking. Er zijn verschillende soorten MFB's: actueel en planbaar (Landelijke set), stop MFB’s en SeNIOR MFB's. Middels de stop MFB’s is in 2019 38.000 maal de medicatie van patiënten proactief beoordeeld. In 10% van de gevallen heeft er een wijziging in de medicatie plaatsgevonden waardoor onnodig gebruik van medicatie is voorkomen.

Service Apotheek heeft in 2016 de SeNIOR MFB’s ontwikkeld en is in 2017 wetenschappelijk onderzoek gestart naar het effect van deze MFB’s. In december 2019 is de wetenschappelijke publicatie van het onderzoek naar de SeNIOR MFB’s opgenomen in het tijdschrift Drugs and Aging. De SeNIOR MFB’s ondersteunen de apotheker bij medicatieveiligheid bij ouderen. Ze selecteren geneesmiddelen die conform de Ephor rapporten minder geschikt zijn voor ouderen en stellen voor om deze om te zetten in een middel dat bij 70+’ers voor minder bijwerkingen zorgt. De belangrijkste punten uit het onderzoek zijn:

  • De SeNIOR MFB’s dragen aantoonbaar bij aan medicatieveiligheid bij ouderen.

  • MFB’s zijn een zinvolle interventie bij de implementatie van richtlijnen.

  • Vooral bij een eerste uitgifte zijn de SeNIOR MFB’s zinvol.

  • De samenwerking tussen huisarts en apotheker is essentieel voor goede implementatie.

In het SeNIOR project zijn 12.000 MFB’s afgehandeld. In 9% van de gevallen succesvol.

 

Meer weten?
zorg@serviceapotheek.nl
+318 8 276 84 84

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!


© Mosadex Groep 2024
| Mosadex Groep op social media: