INLOGGEN

Ruim 400 apotheken geven persoonlijk huidadvies

Voor patiënten met een droge huid of een huidaandoening als eczeem of psoriasis is de basis van de behandeling het smeren van een neutrale zalf of crème. Reden voor Service Apotheek om voor de winter begint, van start te gaan met het nieuwe zorgthema huid. Met diverse online en offline materialen brengen we dit thema met de focus op indifferente therapie onder de aandacht. 

Positieve reacties

Samen met ruim 400 apotheken doet ook apotheker Laura Holtzer van Acacia Apotheek Almelo mee. In samenwerking met huisartsen en andere zorginstellingen promoten ze de indifferente crèmes. De reacties van de patiënten zijn positief aldus Holtzer: "We nemen patiënten mee naar het testdisplay zodat ze direct verschillende crèmes en zalven kunnen proberen. Zo merken ze welk product ze het fijnste vinden smeren. Dit wordt erg goed ontvangen door de patiënt."  

Nieuwe MFB bewijst zich direct in de praktijk

Ter ondersteuning bij de begeleiding van patiënten met eczeem en psoriasis is er ook een nieuwe MFB in NControl ontwikkeld: Indifferente therapie bij dermacorticosteroïden. De planbare MFB komt naar voren op het scherm van de assistent als er een dermacorticosteroïd wordt aangeschreven en er in de afgelopen 3 maanden geen indifferente crème of zalf afgeleverd.

"Voor ons werkt de MFB als een extra trigger. Dat zien we ook terug in de cijfers. Sinds de MFB online kwam op 28 augustus 2017 zijn er 69 afgehandeld tot nu. Het product Vaseline Lanette is in de afgelopen 12 maanden gemiddeld 19 keer per maand voorgeschreven. Halverwege de maand september zijn dat er al 27! Het percentage patiënten die een combinatie van dermacorticosteroïden en indifferente crème gebruikt is nu 50%. Dat percentage lag een jaar geleden in dezelfde periode op 32%. We zien dus een verbetering!"

De grootste meerwaarde van het zorgthema is dat de apotheek nu meer zichtbare zorg levert, aldus Holtzer. "Voor de patiënt doen we meer dan alleen het doosje over de toonbank schuiven, je levert echt adviserende zorg."

Service Apotheek faciliteert frequent zorgthema's aan de aangesloten apotheken. Het komende zorgthema dat op de planning staat gaat over nieren en medicijnen.

Gepubliceerd op: 25 september 2017

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!