INLOGGEN

Nieuw gezicht aan de bestuurstafel

Ard van der Meij versterkt sinds 1 april Ludwig Castelijns als Chief Operational Officer (COO) in de aansturing van de organisatie. Grootgebracht met een flinke dosis ondernemerschap. Opgeleid tot apotheker. Met grensverleggende ambities. Allemaal eigenschappen van Ard waardoor de Raad van Commissarissen in hem een geschikte kandidaat ziet om het bestuur van Mosadex te versterken. We stellen hem graag verder aan u voor.

Als Ard opstaat valt eerst zijn Friese uiterlijk op. Lees: lang, blond en blauwe ogen. Zijn tongval verraadt echter niets, na jaren in het buitenland gewoond en gewerkt te hebben. De verschillende functies die hij bekleedde vormen zijn levensverhaal. Waar hij vanuit zijn kamer in het hoofdkantoor van Mosadex over vertelt.

De appel valt niet ver van de boom

Ard: “Ken je Koopmans, de meelfabriek? De leiding van dat bedrijf is door mijn grootvader overgedragen aan mijn vader’’. De ambitie om in het bedrijf te treden had ik wel, echter mijn vader leek het verstandig dat ik eerst ergens anders ervaring zou opdoen. ‘’Dat heb ik ter harte genomen en heb mijn hart gevolgd’’. Een oom was apotheker, dat sprak Ard aan. De combinatie van ondernemerschap en zorgverlening. “Op mijn 18e begon ik de studie Farmacie in Groningen. Afgestudeerd als apotheker ben ik daarna de industrie in gegaan. Een bewuste keuze.”

Ard koos voor een bedrijf in generieke geneesmiddelen, Multipharma, dat na de creatie van Novartis werd omgedoopt tot Sandoz. “Door de jaren heen heb ik het bedrijf zien groeien, maar ook veranderen. Dat bood mij veel kansen, die ik met beide handen aangreep. Mijn eerste buitenlandse positie was als trainee in München, in 2001. Ik werd management assistent van de CEO in de regio Europa.” Met een glimlach op zijn gezicht over zijn eigen jongensdroom herinnert hij zich dat hij General Manager wilde worden. Waarom? Daar mag een psycholoog zich over buigen. Bewijsdrang naar zijn familie óf toch gewoon een appel die niet ver van de boom valt?

Succes delen

De wens om carrière te maken deelt hij al vroeg met zijn vriendin Louise. Nu zijn vrouw en moeder van zijn twee dochters waar hij ook trots over vertelt. “Louise en ik leerde elkaar kennen tijdens een zeilwedstrijd in Sneek. De keuzes in mijn loopbaan maken we tot op de dag van vandaag samen.” Het gezin reisde onder de vlag van Novartis van München, naar Londen, terug naar München, door naar Budapest, verder door naar Wenen en Warschau en daarna weer terug naar München. Inmiddels studeren de meiden waarbij de één nieuwsgierig was naar haar Nederlandse roots en de ander koos voor een studie aan één van de oudste universiteiten in Londen.  

Hoe verdeel je de aandacht tussen een opgroeiend gezin en een toppositie bij een multinational? Ard vertelt hoe zijn ambities soms pijnlijk duidelijk werden in de uren die hij maakte. Hij ontdekte ook dat hard werken niet altijd de beste oplossing is. “Een groot team aansturen maar ondertussen veel zelf doen, omdat dat sneller gaat, dat is niet slim. Nu is mijn visie: mijn succes moet het succes van het team zijn.”

De kracht van communicatie

Zijn levenslessen hebben invloed op zijn stijl van leidinggeven. “In Oostenrijk leerde ik iets wat inmiddels mijn levensmotto geworden is, een principe uit de tak van ‘Veiligheid, Gezondheid en Milieu’: Stop – Think – Act. Niet blindelings je werk doen maar altijd even stoppen, nadenken over wat je precies gaat doen (waar zit mogelijk gevaar) en daarna pas handelen.” Daarnaast wil Ard collega’s stimuleren zelf keuzes te maken, verantwoordelijkheid te nemen en niet de kwantiteit van werk maar de kwaliteit voorop te zetten. “ Tot slot vind ik het belangrijk om uit te leggen wáárom ik iets doe of vraag. Duidelijke communicatie, zowel intern als extern, wordt vaak onderschat.”

De overstap naar Nederland

In 2019 begint het te kriebelen. ‘Wat is er nog meer dan Novartis?’ Ard besluit zijn focus te verleggen, verdiept zich in een aantal projecten waar hij als adviseur optreedt. Een sabbatical, maar dan zonder pyjamadagen. “Aan het eind van 2019 kwam ik tot de conclusie dat ik dichter bij mijn ouders wilde wonen, terug naar Nederland. Ze zijn nog fit maar wel op leeftijd. Toevallig kreeg ik toen de vraag of ik iemand wist voor deze functie bij Mosadex. Het profiel sprak me echter zelf aan en ik ben Mosadex en Ludwig altijd vanaf de zijlijn blijven volgen. Met Ludwig aan het roer heeft Mosadex enorme groei doorgemaakt, een leidende positie in de markt genomen én is tegelijkertijd zichzelf gebleven. Dat is bijzonder. Ik solliciteerde, overtuigde de Raad van Commissarissen en ben blij dat we hier nu zitten!”

“Ik ben binnengehaald om bij te dragen aan het verdere succes van Mosadex. Mijn kracht is rust, doorzettingsvermogen en een winnaarsmentaliteit. En dat is ook de kracht van Mosadex. Al ruim 30 jaar succesvol en ik kijk uit naar de komende periode. Mijn focus ligt op de aansturing van de (interne) operatie. De strategische plannen, budgettering en bedrijfsvoering.”

Gepubliceerd op: 22 juni 2020

Vind je dit misschien ook interessant?

Lees je al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2023
| Mosadex Groep op social media: