INLOGGEN

DA en de overgang bij vrouwen

Deze week is de week van de overgang. Deze week is geïntroduceerd voor meer bewustwording en preventie onder deze groep vrouwen. Want in Nederland zijn ongeveer 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. De overgang kan soms vervelende klachten geven als nachtelijk transpireren, slaapproblemen of overgewicht. Een DA-drogist kan ondersteuning bieden om deze klachten te verminderen. Maar wat weinig vrouwen weten is dat het risico op hart- en vaatziekten vanaf de overgang snel toeneemt. Om dit meer onder de aandacht te brengen is DA de samenwerking aangegaan met cardioloog dr. Janneke Wittekoek.

Ken je getallen

Bij de DA-drogisterij kunnen klanten een DA GezondheidsCheck laten uitvoeren. Denk aan het meten van je bloeddruk, cholesterol of bloedglucose. Dr. Janneke Wittekoek benadrukt het belang van ‘ken je getallen’. Na het uitvoeren van zo’n check geeft een drogist toelichting op de gecontroleerde waarden. Hiervoor worden opgestelde getallen door Wittekoek gebruikt. Volgens Wittekoek is het aan te raden je persoonlijke getallen regelmatig te meten om een indicatie te hebben hoe je gezondheid ervoor staat. “Deze getallen zijn de spiegels van je gezondheid. Soms is de stap naar de huisarts te groot, zeker als je geen klachten hebt. Een bezoek aan de DA-drogisterij is laagdrempeliger en zorgt uiteindelijk vooral voor preventie. Want preventie is het allerbelangrijkste. 80% van hart- en vaatziekten ontstaan door een ongezonde leefstijl. Dus extra belangrijk voor vrouwen in de overgang omdat zij tot een risicogroep behoren.”

DA helpt hierbij

Hoe zorgt de vrouw in de overgang er nu voor om gezonder te gaan leven? Natuurlijk begint een gezondere levensstijl bij jezelf, denk aan een gevarieerd eetpatroon en genoeg beweging. DA helpt je graag in de vorm van advies en tips. Er bestaat een zelftest om te controleren of je in de overgang zit. Een drogist kan advies geven over het gebruik van een natuurlijk slaapmiddel om sneller en dieper in slaap te vallen. Je hormoonhuishouding verandert en je stofwisseling kan trager worden. Beweging is dan heel belangrijk. Extra inname van eiwitten kan ervoor zorgen dat je spieren soepel blijven. Daarnaast is het belangrijk om de juiste soort zonnebrand te gebruiken omdat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht. En zoals Janneke adviseert slim om na de eerste meting een aantal weken later nogmaals een GezondheidsCheck te laten uitvoeren nadat je gezondere keuzes hebt gemaakt. Vergelijk je getallen en je ziet meteen hoe gezond je bezig bent.

Gepubliceerd op: 19 april 2022

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!