INLOGGEN

Een belangrijke signaleerfunctie

Volgens Jos kan je op twee manieren naar het drogistenvak kijken. Als een stoffig gebeuren, een man in een witte jas die een potje vitaminen naar je toeschuift over een toonbank. Of op de manier dat een drogist kan bijdragen aan jouw gezondheid. Dat laatste begint steeds meer op te komen en is volgens Jos de toekomst. “Een drogist kan als gezondheidsadviseur zoveel betekenen voor klanten met lichte klachten. Wij verlenen eerste hulp bij klachten als slapeloosheid of keelpijn. Uiteraard worden drogisten getraind dat zij bij zwaardere klachten klanten doorverwijzen naar een apotheek of huisarts. In de coronacrisis is bepaald dat de drogist een vitaal beroep is en de drogisterij een essentiële winkel, dat laat nogmaals zien dat zij belangrijk zijn en een signaleerfunctie hebben.”

“Ik ben het vak met de jaren steeds meer gaan waarderen.”

Nieuwe uitdaging

Met het oog op deze meerwaarde begint Jos aan zijn nieuwe baan als directeur bij het CBD. Het CBD is de koepelorganisatie van de Nederlandse drogisterijen. In dit centraal instituut zijn alle bedrijfstaksegmenten vertegenwoordigd: het grootwinkelbedrijf, zelfstandige drogisten en supermarkten met een drogisterijafdeling. “Ik ben net 61 jaar geworden en dan ga je alles eens naast elkaar zetten. Ik was al werkzaam binnen de organisatie als bestuurslid. Toen de huidige directeur aangaf te gaan genieten van zijn pensioen leek dit zowel voor mij als de rest van de bestuursleden een logische stap. In het bestuur zitten de directeuren van alle drogisterijformules. De dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd door een bureau met medewerkers, ik ben als directeur eindverantwoordelijk hiervoor. Een spannende en nieuwe uitdaging mag je dit dus wel noemen!”

Afscheid NDS

Jos laat natuurlijk wel wat achter bij NDS. Vooral de dagelijkse commerciële spanning gaat hij missen. “Een retailbedrijf stuurt eigenlijk op de dag. Die hectiek is super leuk en geeft me energie. We hebben een hectische tijd gehad. Maar nu zijn we zo ver dat we weer gaan bouwen, innoveren en vernieuwen. Daar ben ik veel mee bezig geweest en dat ga ik zeker missen, omdat de nieuwe formule van DA steeds verder wordt uitgebouwd.”

“Een apotheek heeft verstand van een patiënt, een drogisterij van een consument. Maar dit is vaak dezelfde persoon.”

De toekomst

“Ik zie een mooie toekomst weggelegd voor de drogist,” vervolgt Jos. “Steeds meer mensen bekommeren zich over hun eigen gezondheid of dat van hun naasten. Daarnaast wordt de eerstelijnszorg minder toegankelijk. Deze twee trends zorgen ervoor dat het drogistenvak steeds belangrijk wordt. Want als je je beseft dat drogisten 65 miljoen gezondheidsadviezen per jaar geven, dan is het prettig dat deze adviezen ook goed zijn. Deze rol heeft de drogist nu al en wordt alleen maar groter.” Ook ziet Jos in de toekomst een samenwerking tussen een apotheek en een drogisterij voor zich. Hij denkt dat hier nog veel kansen en mogelijkheden liggen. “Het lijkt me goed om onze krachten te bundelen. Een apotheek heeft verstand van een patiënt, een drogisterij van een consument. Maar dit is vaak dezelfde persoon. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren in de benadering van deze doelgroep.”

Gepubliceerd op: 22 februari 2021

Vind je dit misschien ook interessant?

Lees je al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2023
| Mosadex Groep op social media: