INLOGGEN

Fisher Farma en Medcor Group: samen sterker

Fisher Farma is gespecialiseerd in de import en export van geneesmiddelen, diagnostica en hulpmiddelen. Hetzelfde geldt voor Medcor Group. Daarom gaan Fisher Farma en Medcor Group samen verder. Concreet betekent dit dat Fisher Farma en Medcor Group als zusterbedrijven zelfstandig actief blijven op de markt, maar elkaar gaan versterken.

“Er is inderdaad veel overlap tussen Fisher Farma en Medcor Group”, bevestigt Patrick Sturkenboom, Managing Director van Fisher Farma, “en tegelijk zijn beide bedrijven ook complementair aan elkaar. Fisher Farma is meer actief in de ‘traditionele’ Europese landen, zoals Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, terwijl Medcor Group zich meer beweegt in de ‘nieuwe’ Europese landen, zoals Slowakije, Roemenië, Bulgarije en Tsjechië. Met de bundeling van inkoopkracht ontstaat uitbreiding van het netwerk in de Europese Unie, waardoor er sprake is van een nog betere beschikbaarheid en een breder portfolio voor de Nederlandse markt. Inkoopkracht is in ons segment van groot belang, vanwege de schaarste van de goederen.” Zijn overtuiging: “Deze samenwerking resulteert in een hogere leveringsbetrouwbaarheid voor onze afnemers.”

Samenwerking leidt tot een breder portfolio en nog betere beschikbaarheid.  

Stevig marktleiderschap

Dat is ook de mening van Chris Piket en Ydo van Veenendaal, eigenaren van Medcor Group. Samen met Patrick vormen zij de overkoepelende directie van beide organisaties. “Wij kijken positief uit naar de samenwerking met Fisher Farma. Als we de krachten bundelen, worden we een speler van formaat binnen de Europese Unie. De samenwerking met Mosadex Groep was al een tijd geleden in gang gezet en deze wordt alleen maar sterker. Onze keuze om het meerderheidsbelang te verkopen aan Mosadex Groep zit vooral in het feit dat we sterk geloven in stevig marktleiderschap. Dit is voor Mosadex en de combinatie Fisher Farma en Medcor Group zeker het geval.” Ze vervolgen: “Daarbij bewijst Mosadex keer op keer de juiste keuzes te maken, waardoor we denken dat we met alle partijen een mooie toekomst in het vooruitzicht hebben.”

Parallelmarkt

Een sterk marktleiderschap is zeker noodzakelijk in de Europese parallelmarkt. Patrick: “We zijn gewend aan een markt die steeds verder toeneemt. Maar de markt verandert en voor het eerst sinds jaren is de parallelmarkt dalend. Dat heeft direct invloed op onze organisatie. We zijn afgelopen jaar weliswaar niet gekrompen in marktaandeel, maar wel iets in omzet.” Kijkend naar de ontwikkelingen: “Hoewel er in Europa vrijheid van handel in goederen is, zien we dat ieder land daar een eigen invulling aan geeft en dat landen met verschillende reguleringsregels op lokaal niveau toch belemmeringen opwerpen in de vrije handel. Dat maakt de import en export van merkgeneesmiddelen interessant, maar zeker ook uitdagend. Verder kijken veel landen steeds meer naar elkaar en ontstaat er meer afstemming.”

Falsified Medicines Directive

De samenwerking zet de toon voor de speerpunten voor het komende jaar. “Door de samenwerking zo goed mogelijk vorm te geven, zullen we onze positie optimaliseren”, is de overtuiging van de drie directieleden. “Dat komt ook de zelfstandige apotheken direct ten goede.” Uiteraard is dat niet het enige: “Komend jaar gaat er veel aandacht uit naar het FMD-project: Falsified Medicines Directive. De invoering van de Europese richtlijn is in februari 2019 en deze heeft veel invloed op processen bij parallelbedrijven. Daarvoor moeten we vol gas aan de slag. De fabrikant, en dus ook de parallelhandelaren, moeten per doosje geneesmiddel een aparte code aanbrengen, die de apotheek vervolgens moet uitlezen in een Europese database. Dus ook apothekers krijgen er direct mee te maken. De maatregel leidt tot veel kosten in de gehele bedrijfskolom. Bij zo’n ingrijpende aanpassing blijkt wel direct het voordeel van Mosadex Groep. Je kunt met alle bedrijven binnen de groep optrekken om het voor elkaar te krijgen.”

Patrick Sturkenboom


Ook interessant voor u?

Leest u al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2022 |
Mosadex Groep op social media: