INLOGGEN

De machtigste farmaman van Nederland houdt het voor gezien

Hij maakte van een kleine geneesmiddelencoöperatie een miljardengroothandel en ging graag de strijd aan met zorgverzekeraars. Die zijn mede schuldig aan de medicijnentekorten, vindt hij.  

Hij wil best een fotograaf ontvangen bij hem thuis in het Brabantse dorpje Casteren. Maar als de inhoud van dit artikel hem niet bevalt, behoudt Ludwig Castelijns zich het recht voor publicatie van de foto te verbieden. Die voorwaarde – niet acceptabel voor NRC – maakt hij naar eigen zeggen altijd met geschreven media die een stuk over hem maken. Een foto als wisselgeld.

Ludwig Castelijns (60) is een ervaren onderhandelaar. Ruim een kwart eeuw bestierde hij vanuit een onopvallend kantoorpand aan de rand van Den Bosch de grootste farmaceutische groothandel van Nederland: Mosadex Groep. Mosadex koopt medicijnen en medische hulpmiddelen in bij fabrikanten en levert die aan bijna 2.000 zorginstellingen, drogisterijen en apothekers. In 2020 kwam de omzet uit op 1,7 miljard euro, het bedrijf telt zo’n 1.800 medewerkers.

Vorige maand nam Castelijns afscheid. In stilte, Ludwig Castelijns heeft een bescheiden publiek profiel. Maar binnen de Nederlandse farmasector kent iedereen de Brabander, als klant, concurrent, zakenpartner of als influencer van het geneesmiddelenbeleid. Volgens Jean Hermans, voorzitter van een branchevereniging van generieke geneesmiddelenfabrikanten (Bogin), was Ludwig Castelijns de voorbije vijftien jaar zelfs de machtigste man in de Nederlandse (openbare) farmacie.

Wie is Ludwig Castelijns, en wat heeft hij bereikt? Maak een rondje langs zorgverzekeraars, fabrikanten en apothekers en allemaal vinden ze net iets anders van de gewezen Mosadex-directeur. De een ziet een man die zich jarenlang met hart en ziel heeft ingezet voor sector en samenleving. Voor apothekers, farmaceuten én patiënten. Anderen maken de kanttekening dat Castelijns, opgeleid als apotheker, het financiële belang van Mosadex en zijn aangesloten apothekers altijd voorop had staan. Hij wordt kundig en betrokken genoemd, maar ook berekenend en geraffineerd. Over twee dingen is iedereen het eens: het is buitengewoon knap dat Castelijns van Mosadex de grootste geneesmiddelengroothandel van Nederland heeft gemaakt. En zonder Castelijns had de Nederlandse farmasector er flink anders uitgezien.

...

Het volledige artikel leest u op nrc.nl

Gepubliceerd op: 26 maart 2021

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!