INLOGGEN

Medicatiebeoordelingen voorzien in behoefte patiënt

Apotheker beter zichtbaar voor medicijngebruiker

Medicijngebruikers en mantelzorgers hebben behoefte aan expliciete aandacht voor herhaalmedicatie, medicatieverificatie, therapietrouwproblemen en interacties. Medicatiebeoordelingen kunnen voorzien in deze behoeften. Hierdoor worden apothekers ook beter zichtbaar voor medicijngebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van Zorgbelang Groningen en RUG/UMCG.

Het voorkómen, opsporen en oplossen van geneesmiddel gerelateerde problemen is een belangrijke taak voor apothekers. Om dit goed te kunnen uitvoeren is inzicht nodig in de ervaringen en wensen van medicijngebruikers. Dit kan verkregen worden door met hen in gesprek te gaan, maar ook door vertegenwoordigers van patiënten te raadplegen.

In het kader van een door de KNMP gefinancierd onderzoek gericht op een betere selectie voor medicatiebeoordelingen, heeft Zorgbelang Groningen een focusgroep georganiseerd met medicijngebruikers en mantelzorgers. Het betrof zes deelnemers van verschillende leeftijden, met verschillende chronische aandoeningen. Een aantal van hen is actief binnen een patiëntenorganisatie, zoals het Longfonds, ggz-Belangenplatform Groningen en hersenletsel.nl.

In deze focusgroep stonden de volgende vragen centraal: welke zorgen hebben oudere patiënten over hun geneesmiddelgebruik en hoe kan de apotheker hierbij helpen? In het complete artikel op de website van Pharmaceutisch Weekblad worden de belangrijkste bevindingen besproken, geïllustreerd met uitspraken van de deelnemers. Lees hier verder.


Bron: www.pw.nl

Ook interessant voor u?

Leest u al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2022 |
Mosadex Groep op social media: