INLOGGEN

Mosadex Groep onder de Surinaamse zon

Het is 32 graden en de zon schijnt fel. Dit is uiteraard niet de Nederlandse winter maar het tropische weer in Suriname. Want ook daar is Mosadex Groep actief. En wel onder de vlag van DA drogisterij en Service Apotheek. Nieuwsgierig op welke manier zij samenwerken starten we via Microsoft Teams het gesprek met Arthuro Rodrigues, algemeen directeur van zowel de drogisterij als de apotheek.

Arthuro is woonachtig in Nederland en werkzaam in de retailbranche. Tot hij in 2009 het roer volledig omgooit en remigreert naar Suriname. Met een duidelijk doel, een eigen drogisterij openen. Nu is hij eigenaar van zeven DA drogisterijen en sinds kort één Service Apotheek in Suriname. “Er bestond destijds nog geen drogisterij in Suriname zoals wij deze kennen in Nederland. Na onderzoek bleek dat hier wel vraag naar was, dus heb ik mijn kans gegrepen.” Hij opende zijn eerste drogisterij in 2009. Inmiddels heeft hij acht winkels, met meer dan 100 medewerkers. Ondernemen zit duidelijk in zijn DNA, hij bruist van de energie. Maar het leidinggeven gebeurt op een relaxte en ontspannen manier. “Dit komt denk ik door het klimaat”, zegt hij lachend.

Unieke combinatie

In oktober 2020 opent Arthuro zijn achtste winkel, dit keer een apotheek. Hij gelooft in de combinatie van een apotheek en drogisterij. De apotheek is gevestigd naast één van zijn drogisterijen. Een tussendeur verbindt de twee winkels met elkaar. Een mooi concept. Dit wordt bevestigd door zijn klanten. “Zij ervaren niet meer dat ze even moeten wachten op de afhandeling van een recept bij de apotheek, omdat ze in de tussentijd kunnen rondkijken in de drogisterij. En ze vinden het prettig dat het assortiment ruimer is. Op productgroep is de samenwerking tussen de apotheek en drogisterij heel nauw. Doorverwijzing naar de andere winkel gebeurt dagelijks. En het advies aan een klant is uitgebreider. Wij zijn de enige in Suriname die deze combinatie heeft gemaakt. Ik merk nu al dat de twee winkels elkaar versterken.” Arthuro geeft aan dat het personeel van beide winkels goed met elkaar samenwerkt, ze hebben dezelfde werkgever dus de aansturing is hetzelfde. “Ze delen de kantine en zijn samen één bedrijf. We kunnen nu al niet meer zonder elkaar.”

Ontspannen je doel nastreven

Arthuro voert het beleid volgens westerse standaarden. “Dat is een stuk professioneler. In Suriname zijn ze erg modern dus deze manier van leidinggeven wordt gewaardeerd door het personeel. Wij bieden hen ook trainingen en nascholing aan om zich verder te ontwikkelen.” Arthuro stuurt het managementteam aan maar bemoeit zich eigenlijk ‘een beetje met alles’, zoals hij het zelf verwoordt. Hij denkt graag na over de toekomst, want met acht winkels is hij nog lang niet uitgegroeid. Samen met zijn team houdt hij daarom de markt scherp in de gaten. “Stoppen met groeien is maar saai, ik wil altijd door.” Er ontstaat een ontspannen glimlach op zijn gezicht als we vragen of hij nog tijd over heeft voor zichzelf. “Natuurlijk! Een dag heeft 24 uur en je kan het zo druk maken als je zelf wilt. Mijn werk is ontzettend leuk, maar ik maak graag tijd vrij om mijn familie in Nederland op te zoeken.” Hij sluit zijn verhaal af met zijn duidelijke focus om meer combinaties met een drogisterij en apotheek te gaan openen in Suriname. 

“De DA-formule en de formule van Service Apotheek: twee concepten, maar de gezondheid van de mens staat bij beide centraal!”

Gepubliceerd op: 12 februari 2021

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!