INLOGGEN

‘Niet-pluis’-formulier bij medicatieproblemen breed gewaardeerd

Apotheker Marco Lourens, van Service Apotheek Malden, heeft samen met Service Apotheek St. Anthonis, Netwerk 100 en Apothekersvereniging Het Rijk van Nijmegen een oplossing bedacht om de juiste zorg te verlenen aan ouderen met medicatieproblemen. “Met slechts een simpel formulier, zonder ingewikkelde protocollen, bieden we kwetsbare ouderen een multidisciplinair vangnet”, aldus Lourens.

Medicatieproblemen

In de apotheek komen regelmatig mensen waar het plots wat minder mee lijkt te gaan of die verward overkomen. Ook apotheekbezorgers ervaren dit regelmatig bij mensen thuis. Speciaal voor apothekersassistenten en voor bezorgers, is een eenvoudig signaleringsinstrument voor medicatieproblemen ontwikkeld.

Als de assistente of de bezorger het medicijngebruik van de cliënt als risicovol inschat, geeft zij dit aan op een eenvoudig niet-pluisformulier. Dit formulier wordt doorgegeven aan de farmaceutisch consulent of de apotheker. 

Andere rol apotheker

Blijkt de betreffende persoon reeds in beeld te zijn, dan wordt er door de apotheek geen actie ondernomen richting de huisarts, aldus Lourens. “Bijzonder aan deze werkwijze is dat wij als apotheek de huisarts actief op een patiënt kunnen afsturen. Meestal is dat alleen andersom mogelijk.”

Is de patiënt niet bekend bij de huisarts dan komt de farmaceutisch consulent of de apotheker in actie en belt de patiënt, spreekt de patiënt in de apotheek aan of gaat op huisbezoek. “Op basis van een checklist bepalen wij bij de patiënt thuis of het nodig is een medicatiebeoordeling te doen.”

Vervolgens informeert de apotheek de huisarts, de POH en de wijkverpleegkundige in het multidisciplinair overleg over deze patiënt. “We schakelen de thuiszorg in als de woning vies is en is de patiënt eenzaam dan gaan we op zoek naar een vrijwilliger.”

 

We zijn erg trots op dit initiatief van Marco Lourens en wensen hem veel succes bij de verdere voortzetting!


Meer lezen? Ga naar http://www.pw.nl/vaste-rubrieken/apotheker/2017/in-actie-bij-niet-pluisgevoel

Gepubliceerd op: 8 december 2017

Ook interessant voor u?

Lees je al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2023
| Mosadex Groep op social media: