INLOGGEN

Plusapotheken: experts in farmaceutische zorg voor mensen met hiv

“Het is uitdagend iets extra's te bieden”

 Er zijn in ons land 19 Plusapotheken, waaronder Apotheek Buijs in Utrecht. Een groep die zich niet profileert met in het oog lopende reclame. Plusapotheken bieden als extra dienstverlening specifieke farmaceutische zorg voor mensen met hiv.  

Levenslang

 Waarom juist deze groep? Maurice Buijs: “Mensen met hiv moeten levenslang medicatie gebruiken, dat is van levensbelang. Op het gebied van hiv-remmers is er veel ontwikkeling. Plusapotheken beschikken over meer kennis van de ziekte, medicatie, bijwerkingen en interacties. Daarbij heeft elke Plusapotheek alle hiv-medicatie op voorraad en hebben we een signalerende functie ten aanzien van therapietrouw. Ander aandachtspunt is natuurlijk de privacy van de patiënt.”   

Up-to-date kennis

Het concept van Plusapotheken biedt ondersteuning en organiseert tweemaal per jaar opfriscursussen. “In onze apotheek neemt het volledige team deel aan deze bijscholingen”, benadrukt Buijs. “Gezien de betrokkenheid en continuïteit wil ik dat alle assistenten up-to-date kennis hebben van hiv-zorg. Het persoonlijke contact met deze patiënt is van groot belang. Daarom ben ik er trots op dat er heel weinig verloop is in ons medewerkersbestand, zo blijft de ervaring behouden.”   

Vraag vanuit de patiënt

Is dit aanbod concurrerend met de ziekenhuis- en poliklinische apotheek? “In feite wel”, glimlacht Buijs, “maar er is bestaansrecht voor alle vormen. Als Plusapotheek zijn we laagdrempelig, dichtbij de patiënt. In Utrecht biedt het UMCU de hiv-zorg en uiteraard werken we nauw samen met specialisten en hiv-zorgconsulenten.” Hij licht toe: “Weet je, dit concept komt vanuit de patiënten. Een aantal mensen met hiv was niet tevreden over hun apotheek en wilden daarin verbetering. Met als expliciete vraag: specialisatie van een aantal apotheken met goede regionale spreiding. Dat heeft geleid tot de Plusapotheken.”   

Samenwerkingsmodel als voorbeeld

Peinzend vervolgt hij: “Dit betreft dus hiv. Maar mogelijk is er op andere ziektebeelden of medische gebieden ook interesse in specialisatie van apotheken. Het moet gaan om een kleinere patiëntengroep, waarvoor je als apotheek regionaal iets kunt betekenen. Als bestuur van Plusapotheken willen wij graag van gedachten wisselen als daar ideeën over bestaan. Ik kan het wijkapotheken aanbevelen: het is uitdagend iets extra’s te bieden.”  

Ook interessant voor u?

Leest u al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2021 |
Mosadex Groep op social media: