INLOGGEN

Slimme medicijndispensers: de toekomst in therapietrouw

Nieuwe technologieën in de zorg kunnen van grote toegevoegde waarde zijn. Zowel voor de kwaliteit van de zorg als voor het beheersbaar houden van de kosten van de gezondheidszorg. Dit geldt ook voor slimme medicijndispensers.

Slimme medicijndispensers: de toekomst in therapietrouw

Nieuwe technologieën in de zorg kunnen van grote toegevoegde waarde zijn. Zowel voor de kwaliteit van de zorg als voor het beheersbaar houden van de kosten van de gezondheidszorg. Dit geldt ook voor slimme medicijndispensers. De slimme medicijndispenser is het hulpmiddel voor dé Medicatierol® waarmee patiënten langer zelfstandig blijven, die de therapietrouw verbetert en de thuiszorg ontlast. Als medicatiespecialist liggen hier kansen voor jouw apotheek.

Wat is een slimme medicijndispenser?

De slimme medicijndispenser is een hulpmiddel voor de Medicatierol. De Medicatierol wordt in de slimme dispenser geplaatst. De dispenser geeft de gebruiker vervolgens een signaal wanneer het tijd is om de medicatie in te nemen. Het medicatiezakje wordt aan de patiënt versterk en met één druk op de knop automatisch geopend. Gebeurt dit niet (op tijd) dan waarschuwt het apparaat de (mantel)zorgverlener.

Enkele voordelen:

  • Verhogen van therapietrouw

  • Ontlasten van de thuiszorg

  • Meer regie voor de patiënt

Samen slimmer toekomstbestendig

De slimme dispenser wordt door de thuiszorgorganisatie geleverd aan patiënten die een indicatie hebben voor ‘medicatie aanreiking’. De apotheker levert de medicatierol en meestal vult de thuiszorg of mantelzorger de dispenser. Als apotheker kun je met de zorgaanbieder overeenkomen dat niet de thuiszorg maar jij de rolwissel uitvoert. Medicatie is immers jouw specialiteit! Bovendien lever je toch al de medicatierol. Zo wordt de thuiszorg ontlast.

Deze samenwerking tussen apotheken en thuiszorgorganisaties zorgt voor een optimale zorg voor kwetsbare patiënten.

De apotheek aan het roer!

De inzet van slimme dispensers zou onder de regie van de apotheek moeten vallen, als hulpmiddel voor medicatieveiligheid. Dit is onderdeel van goed farmaceutisch toezichthouderschap. Apotheek Voorzorg en Mosadex zijn al overtuigd. De realiteit is echter dat slimme dispensers door de huidige bekostigingsstructuur veelal worden ingezet vanuit thuiszorgorganisaties. Om de toegevoegde waarde van slimme dispensers onder co-regie van de openbare apotheek aan te tonen werken wij mee aan pilots. Daarnaast maken we ons samen hard voor standaardisatie en meer samenwerking in de keten om het aantal foutmeldingen te minimaliseren. De resultaten bij de eerste pilots zijn veelbelovend!

Deze inhoud is geblokkeerd door je cookie voorkeuren.
Video Placeholder

Wil jij ook samenwerken op het gebied van slimme medicijndispensers?

Marc helpt je hiermee!

Slimme medicijndispensers: de toekomst in therapietrouw

Meer over samenwerken op het gebied van slimme medicijndispensers

Een slimme samenwerking

We horen het vaak: de zorg moet slimmer en efficiënter. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van e-health dragen hieraan bij. Maar wat is jouw rol hierin als apotheker? En waar begin je? In het kort: met de juiste mensen op de juiste plaats én door niet altijd alles op dezelfde manier te blijven doen. Dat bewijzen Service Apotheker Chantal van Uem en Jacqueline van Ginkel, zorgverbeteraar bij thuiszorgorganisatie TWB. We spraken hen over hun succesvolle samenwerking op het gebied van slimme medicijndispensers.

Lees meer

Een hulpmiddel voor de medicatierol

Nieuwe technologieën in de zorg kunnen van grote toegevoegde waarde zijn. Zowel voor de kwaliteit van de zorg als voor het beheersbaar houden van de kosten van de gezondheidszorg. Dit geldt ook voor slimme medicijndispensers. Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik? En hoe kijken apothekers en zorgverleners hier tegenaan?

Lees meer

Welke medicijndispensers zijn er?

Er zijn verschillende slimme medicijndispensers. De werkwijze kan per medicijndispenser verschillen, zoals te zien is in onderstaand schema.

Medido 3.0

cMed Plus

Spencer

Thelma

Algemeen

Bedrijf: Vita Vanti (NL)

Bedrijf: Focuscura

Bedrijf: Spencer Healthcare

Bedrijf: CareXS

Marktleider met vervolgmodel na meer dan tien jaar ervaring

Meer dan twee jaar ervaring met smart devices

2022 entree Nederlandse markt (vanuit US)

Testfase, verwachte Uitrol 2022-2023

€ 75 p/m

meer dan € 75 p/m

€ 75 - € 115 p/m

€ 35 p/m + extra’s

Meerwekelijkse rollen?

Geen cassette en daardoor vaker ruimte twee-wekelijkse rollen

Berperkter aandeel twee-wekelijkse rollen door inzet cassette

Beperkter aandeel twee-wekelijkse rollen door inzet cassette en kartonnen omdoos

Beperkter aandeel twee-wekelijkse rollen door inzet cassette

Opties apotheek

Actief onderdeel keten, zoals installatie en logistiek Inzicht therapietrouwdata

Actief onderdeel keten, zoals logistiek

Actief onderdeel keten, zoals logistiek

Actief onderdeel keten, optie service partner en link ETRS

Logistiek rolwissel

Met tape bevestigen nieuwe rol bij cliënt thuis

Vooraf te vullen rolwissel in extra cassette, die door iedereen in de dispenser kan worden gedaan

Vooraf te vullen rolwissel in extra cassette én omdoos, die door iedereen in de dispenser kan worden gedaan (wissel complexer)

N.t.b.

Deze inhoud is geblokkeerd door je cookie voorkeuren.
Video Placeholder

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!


© Mosadex Groep 2024
| Mosadex Groep op social media: