INLOGGEN

Van verkoop tot aankoop

Een apotheek verkopen, of een apotheek overnemen. Het is in beide gevallen een spannend traject, waarin de partijen veel van elkaar leren. Na dertig jaar hard werken besloot apotheker Roel van Waes om zijn apotheken te verkopen. Met de simplistische filosofie: ‘stug doorwerken, dan komen we er wel’ wist hij zijn hoofd boven water te houden. Hij draagt zijn apotheken over aan apothekers Evelien van Acker-Tichelman en Bart Hinskens. Die beiden heel bewust kozen voor een zelfstandige apotheek. Voor hen een droom die uitkomt. Maar van dromen naar doen vraagt grondige voorbereiding!

“De combinatie van wetenschappelijk bezig zijn, de zelfstandigheid en het verlenen van dienst in de gezondheidszorg maakte dat ik koos voor het apothekerschap”, vertelt Roel. In 1987 nam hij zijn eerste openbare apotheek over van een groep apotheekhoudende huisartsen; Apotheek Hopveld. “Bijna twintig jaar lang heb ik de zaak alleen gerund. Het was keihard werken.”

In 2014 startte Roel een nieuwe openbare apotheek, Apotheek Achter de Linden. Deze is onderdeel van een gezondheidscentrum. “Ik bouwde de zaak helemaal vanaf nul op en verzamelde een goede, gemotiveerde groep mensen om me heen. Op dit moment hebben we een patiëntenbestand van zo’n 7.000 patiënten.”

Start in loondienst

“Ik hoorde via via dat Roel plannen had om een nieuw gezondheidscentrum te starten”, vertelt Bart. “Hij zocht iemand om Apotheek Hopveld te certificeren, het dagelijkse beheer over te nemen en op langere termijn de apotheek over te nemen.” Een kans die Bart met beide handen aangreep: “Het klikte goed tussen ons en in 2006 ben ik in loondienst begonnen.”

Evelien is sinds 2015 verbonden aan Apotheek Achter de Linden, onderdeel van het gezondheidscentrum. “Al tijdens mijn studie farmacie ontdekte ik dat ik op een dag zelf een apotheek wilde verwerven en met de start van het gezondheidscentrum deed die gelegenheid zich voor”, vertelt ze. “Ook ik nam contact op met Roel, en zo geschiedde. Net als Bart begon ik in loondienst met de mogelijkheid tot overname van beide apotheken.”


"Misschien komt het door mijn achtergrond bij een ketenapotheek dat ik de apotheek meer aanstuur op basis van feiten en managementinformatie. Van Roel heb ik geleerd om meer een mensenmens te zijn." - Bart


Waardevolle lessen

Van de samenwerking met zijn collega-apothekers en opvolgers heeft Roel veel geleerd:  “Soms houdt een collega een spiegel voor door dingen net anders te doen. Ga ik mee in die andere denkwijze of kies ik voor een win-winsituatie waarbij ik toch mezelf blijf? We vullen elkaar uiteindelijk aan.”

Alle drie de apothekers willen kwaliteit leveren. En waar Roel veel leerde van Evelien en Bart, leerde hij hun om vooruit te denken, de markt te doorzien en daarop te anticiperen. Een waardevolle les! Bart: “Door Roel ben ik minder zakelijk geworden. Hij stond graag aan de balie en genoot van het contact met patiënten. Misschien komt het door mijn achtergrond bij een ketenapotheek dat ik de apotheek meer aanstuur op basis van feiten en managementinformatie. Van Roel heb ik geleerd om meer een mensenmens te zijn.” Evelien: “Roel heeft ons de vrijheid gegeven om onze eigen kant op te gaan met de apotheken. Maar we bellen regelmatig, voor advies of gewoon om even bij te praten!”

Hart voor de zaak

Aan advies geen gebrek! Volgens Bart is het belangrijk om goed te oriënteren en zeker te zijn van uw zaak: “Een overname is een ingrijpende beslissing waar u voor de volle 100% voor moet gaan!” Evelien vult aan: “Laat u daarom goed voorlichten, ga niet op één adviseur af maar benader er meer. Dat zijn waardevolle gesprekken die u helpen de juiste keuze maken. Wat de juiste keuze is? Dat is voor iedereen verschillend en dat maakt het traject juist zo bijzonder!”

Aan apothekers die erover denken hun apotheek te verkopen, adviseert Roel om iemand te zoeken die hart voor de zaak heeft. Hij plaatst daarbij echter een kanttekening: “Verwacht niet dat uw opvolger de formule voor de volle 100% overneemt. Gun hem of haar de ruimte om er een eigen invulling aan te geven. Tijden veranderen nu eenmaal, een succesformule kan achterhaald zijn als uw opvolger het overneemt.”


Bent u benieuwd naar de volledige interviews? Of wilt u meer weten over de aankoop of verkoop van een apotheek?

Ook interessant voor u?

Leest u al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2022 |
Mosadex Groep op social media: