INLOGGEN

Vitamines uit de Achterhoek

“Is het haalbaar om biologisch geteelde gewassen uit de Achterhoek te gebruiken als grondstof voor voedingssupplementen?” Met die vraag gingen zes studenten van Wageningen University and Research (WUR) aan de slag.

Lokale, duurzame en biologische productie van voedingssupplementen

Voedingssupplementen vormen een belangrijk onderdeel van het assortiment van Holland Pharma. Een groot deel van de grondstoffen hiervoor wordt door de producenten geïmporteerd uit Azië. In de toekomst ambieert Holland Pharma een kortere productieketen, met een lokale, duurzame en biologische productie. Hoe mooi zou dit zijn met met grondstoffen uit de regio.

Het onderzoek

Het onderzoek werd gedaan aan de hand van interviews, field research en onderbouwd door wetenschappelijke literatuur. Op basis van de resultaten is een lijst met potentiële gewassen verzameld. Deze zijn beoordeeld aan de hand van verschillende criteria, zoals de omgevingsomstandigheden in de Achterhoek en de farmaceutische- en voedingseigenschappen van de gewassen.

Top 5 geschikte gewassen

Het resultaat is een top 5 van gewassen die verschillende vitamines en mineralen bevatten en in de Achterhoek geteeld kunnen worden: salie, andijvie, knoflook, rozemarijn en paardenbloem. Ieder met haar eigen voedingswaarden. Zo bevat salie verschillende antioxidanten en is andijvie een bron van jodium en B-vitamines.

Hoe nu verder?

Op aanraden van de studenten van de WUR vindt op dit moment een vervolgonderzoek plaats. Het opgezette framework met gewassen en selectiecriteria wordt gebruikt om te kijken welke andere gewassen interessant zijn.

De achterhoek

Gepubliceerd op: 03 februari 2022

Vind je dit misschien ook interessant?

Lees je al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2023
| Mosadex Groep op social media: