INLOGGEN

VTGM: een waardevolle rollercoaster

Corona, we kunnen het allemaal missen als kiespijn. Toch zijn apothekers Ivo Witte en Anke Bartels het eens: de ervaring bij het vaccinatieprogramma hadden ze níet willen missen! Ze moeten er wel nog even van bijkomen want de afgelopen weken waren een rollercoaster. Niet één maar zeven instellingen en GGD West-Brabant deden een verzoek op het apotheekteam. Om de kwaliteit te bewaken, inhoudelijk advies te geven, praktische voorbereiding te doen, scholing te verzorgen én ter plekke vaccins op te trekken voor honderden bewoners.

Ivo Witte en Anke Bartels


Als je als apotheek gespecialiseerd bent in instellingsfarmacie, is de stap naar ondersteunen bij het vaccinatieprogramma natuurlijk klein. Ivo en Anke zijn vanaf dag 1 betrokken bij het vaccineren tegen Covid-19 van o.a. de bewoners van zeven instellingen die zij beleveren met de rolmedicatie. Ze werken bij Apotheek FarmaZorg in Breda, de instellingsapotheek van Apothekersgroep Breda.

Terug naar de basis: een schone werkplek

Toen de eerste verzoeken voor ondersteuning binnenkwamen zijn de apothekers zich gaan verdiepen in de materie. Want hoewel ze ervaring hebben met vaccins, is deze situatie natuurlijk nieuw. Ze spraken met ziekenhuis en openbaar apothekers, de KNMP, het RIVM en de medisch specialisten van de instellingen. Ze vergeleken protocollen en schreven richtlijnen waar zijzelf volledig achterstaan. Anke: “De basis is een schone werkplek. Het klinkt zo eenvoudig maar veel mensen onderschatten het belang van netjes en veilig werken. Vanuit daar zijn we het proces gaan inrichten, maar dat was bij iedere instelling toch maatwerk.” Een greep uit de activiteiten van FarmaZorg: bewaking van de temperatuur van de vaccins tijdens het vervoer, inclusief een 24-uurs service als back-up voor defecte koelkasten, het leveren van noodsetjes medicatie en het draaien van overzichten van patiënten met bloedverdunners. Ivo vult aan: “Sommige instellingen kwamen zelf met een vaccinatieteam, daar gingen wij langs voor een audit en advies. Op andere locaties namen wij het voor toediening gereedmaken volledig uit handen.” Anke: “Het voelt goed om dan écht iets bij te dragen aan de patiëntveiligheid. Als apotheker werk je toch meestal achter de schermen, nu zaten we in de frontlinie tussen het zorgpersoneel en de bewoners. Op een locatie voor jongeren met een verstandelijke beperking hadden ze er een feestje van gemaakt: iedereen had een feesthoedje op en ze kregen een medaille voor hun dapperheid. Dat is toch geweldig!”  

Scholing bij de GGD

Bij de GGD West-Brabant heeft FarmaZorg een toezichthoudende functie, voor o.a. consultatiebureaus, SOA-poli’s en reizigersvaccinaties. Op een locatie in Breda werden vaccinaties tegen Covid-19 gezet, maar toen ze daar moesten opschalen ontstond er een personeelstekort. Ivo: “Ervaren ‘prikkers’ waren bezig met het voor toediening gereedmaken. Daar zag ik een kans voor samenwerking. Anke en ik hebben dat deels uit handen genomen, door apothekersassistentes in te zetten bij de GGD, zodat de ervaren ‘prikkers’ hun handen vrij hebben voor het zetten van de vaccinaties. Ook zijn we onze kennis gaan delen. Door de vaccinvoorbereiders een scholing te geven in de (basis)regels van aseptische bereidingen en te laten oefenen met optrekken uit een flacon, brengen we de kwaliteit van het vaccinatieproces naar een hoger niveau.”

Diepgewortelde samenwerking

Ivo en Anke benoemen hoe belangrijk dit proces was voor de samenwerking met instellingen. “Bekende gezichten waren we al, maar nu weten ze ons beter te vinden en te waarderen op alle niveaus.” Hoe zij de ondersteuning bij het vaccineren combineerden met het regulier werk? Op die vraag glimlachen Ivo en Anke. Het eerlijke antwoord is: “Werken op vrije dagen, avonden eraan besteden én een goed team in de apotheek. Een waardevolle investering voor de toekomst. Waarbij we hopelijk niet meer te maken hebben met corona maar wel met andere uitdagingen op het gebied van instellingsfarmacie!”  


Gepubliceerd op: 19 maart 2021

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!