INLOGGEN

Werken op de Intensive Care tijdens de coronacrisis. Hoe is dat?

Yvonne Prein ging deze uitdaging aan. Normaal werkzaam als verpleegkundig adviseur bij Van Heek Medical, afgelopen weken als verpleegkundige op de Covid-19 Intensive Care. Hoe heeft zij dit ervaren?

Vroeger stond Yvonne in het veld, tegenwoordig geeft ze training in wond-, continentie- en diabeteszorg. Als ze in maart leest dat het Universitair Medisch Centrum Utrecht op zoek is naar verpleegkundigen meldt ze zich gelijk aan. “Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen. Mijn huidige werkzaamheden lagen stil vanwege de coronacrisis en het laatste wat ik wil was thuis zitten als verpleegkundige.”

Gelijk aan de slag

Yvonne volgt e-learings, een training en binnen een dag is ze ingewerkt op de Intensive Care (IC). In de weken die daarop volgen, werkt ze twee dagen op de IC en twee dagen thuis voor Van Heek Medical. “Dat was een goede balans want de dagen in het ziekenhuis waren erg intensief door alle indrukken. Maar ook vreemd, de ene dag verzorg je een patiënt en de andere dag zit je thuis achter je laptop.”

Hoe ziet zo'n IC-dag eruit?

De dagen zijn verschillend, maar de behandeling van patiënten is ongeveer hetzelfde. “Zo controleerde ik het zuurstofgehalte, de bloeddruk, maakte medicijnen klaar en bood de patiënten persoonlijke verzorging.” En juist de persoonlijke verzorging, wat normaal familie doet, vindt Yvonne erg belangrijk. “Ik dacht dat hier vanwege de drukte minder aandacht voor zou zijn maar niks is minder waar. Iedereen heeft zoveel oog voor het persoonlijke deel richting de patiënten. De verpleegkundigen houden bijvoorbeeld een IC-dagboek bij voor de patiënten die in slaap zijn. Zo kunnen de mensen zelf het hele traject op een later moment teruglezen.”

Veel geleerd maar ook gebracht

Yvonne is niet alleen zelf een grote ervaring rijker. Haar wondzorgkennis kwam goed van pas bij patiënten met doorligplekken en bij het adviseren van het juiste wondmateriaal. “Er was bijvoorbeeld een traditioneel vet gaas nodig maar er werd een duur siliconen product gebruikt. Dat is zonde en niet nodig.” Voor Yvonne fijn om die praktijkervaringen mee te nemen in haar huidige werkzaamheden. Ze vindt het super dat ze deze kans kreeg van haar werkgever. Op de vraag wat haar mooiste ervaring is, reageert ze snel: “De onderlinge samenwerking. Het zijn heftige en intensieve dagen maar iedereen zet zich voor 100% in. Personeel komt van verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis en toch waren we een sterk team!”

Gepubliceerd op: 18 juni 2020

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!