Nieuws | 1 oktober 2024
Inhoudsopgave
Na de studie bedrijfseconomie stortte Erwin Capitain zich in de financiële sector, als accountant bij uiteindelijk drie grote kantoren in Nederland. Goed met cijfers dus, maar zijn drijfveer is ‘mensen prikkelen’. Dat doet hij nu als commissaris, als docent én als levensgenieter.
Erwin Capitain is commissaris bij Mosadex sinds december 2020. Getrouwd, vader van vier kinderen en een trotse opa van drie kleinkinderen. Groot Ajax-fan en weet dankzij een familiehuis op Texel veel over de walvisvaart. In het jaar 2008 besloot hij het roer om te gooien en afscheid te nemen van zijn kantoorbaan. Daarvoor werkte hij bij Deloitte met een gevarieerd klantenpakket, met onder meer enkele beursfondsen, een Academisch ziekenhuis, familiebedrijven en pensioenfondsen en had hij verscheidene managementfuncties. Die opgedane kennis zet hij nu in als toezichthouder.
Erwin: “Ik vind het gaaf als ik met mensen mag werken en ze erna zeggen ‘ik kan hier wat mee, ik heb er wat van geleerd’. Dat is moeilijk meetbaar, maar daarom combineer ik mijn werk als toezichthouder met het docentschap. Lange tijd bij de Vrije Universiteit en nu in de vorm van masterclasses bij onder andere het Nationaal Register.”
Erwin: “Bij Deloitte had ik alle kanten van accountancy wel gezien, ik wilde weer iets anders. Om zelf ook geprikkeld te worden! Ik ben als toezichthouder in de zorgsector terechtgekomen, een mooi vakgebied en volop in ontwikkeling. Het feit dat Mosadex actief is in de farmaceutische zorg én een coöperatie is, maakt het voor mij extra interessant. Andersom moest mijn profiel ook aansluiten bij Mosadex. Ik was één van de drie kandidaten met een financiële achtergrond en na gesprekken met de RvC-selectiecommissie en met voormalig CEO Ludwig Castelijns en met Ard van der Meij was de voordracht voor benoeming beklonken.“
Erwin: “Ik zit ook in de auditcommissie. Daar kijken we diepgaander naar financiën en risicomanagement. We delen onze bevindingen met de raad van commissarissen als basis voor de goedkeuring van bijvoorbeeld de begroting en de jaarcijfers. De directie is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid. We gaan niet op hun stoel zitten, maar proberen ze wel met de juiste vragen of feedback aan het denken te zetten. Mijn kracht zit in het feit dat ik kwesties durf te benoemen. Maar ik ben een teamspeler dus we werken altijd in goed overleg.
Mijn ervaring is inmiddels dat apothekers professionals zijn, met passie voor hun vak. We sparren op de inhoud. Het is niet mijn vakgebied, maar daardoor ontstaan interessante discussies. Ik kijk en denk vanuit mijn eigen zakelijke en persoonlijke perspectief. Daarom is het ook zo belangrijk dat de RvC bestaat uit een divers gezelschap, in alle opzichten. Ieder heeft zijn eigen expertise en daarmee waardevolle inbreng op de besluitvorming.”
Gepubliceerd op: 12 maart 2021
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en de functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.