INLOGGEN

Persoonlijk bericht van Ludwig Castelijns - deel II

Een nieuwe week ligt voor ons. De derde week in quarantaine voor velen. Maar niet voor uw apotheek, onze groothandels en zorgbedrijven. In dit journaal blik ik terug op vorige week. Een week waarin we zien dat de vraag naar geneesmiddelen hoog blijft. Nee-verkopen niet altijd te voorkomen zijn maar waarin ook een belangrijke knoop is doorgehakt door de minister.

Terugblik op vorige week 

De week was weer pittig. Het aantal bestel- en receptregels bij de farmaceutische groothandel en de Central Filling unit was maandag wederom +50% hoger dan normaal. Gelukkig vlakte dat in de loop van de week af tot +10 tot 15% op vrijdag. De inzet van eenieder heeft ervoor gezorgd dat we vrijwel alle bestellingen op tijd hebben kunnen bezorgen. Hulde en dank daarvoor!

De sterk verhoogde afzet zorgde wel voor relatief veel nee-verkopen. Het weekend is gebruikt om de inslag van goederen weer op peil te brengen. De leveranties van de vergunninghouders aan onze groothandels vallen vooralsnog niet tegen.

Goed nieuws: de WGP-aanpassing is uitgesteld 

De minister zegt in deze brief toe maatregelen te nemen die nodig zijn om de geneesmiddelenvoorziening maximaal veilig te stellen. Ook zorgverzekeraars worden door de minister uitgenodigd om actief een bijdrage te leveren. Het opschorten van de WGP-aanpassing met minimaal zes maanden wordt in de markt alom gewaardeerd. Velen van u hebben geholpen druk uit te oefenen op de overheid. Met succes!

Fisher Farma en Medcor proberen onmiddellijk na dit besluit de aanvoer van Euro specialités die door de WGP-aanpassing wegvielen te herstellen.

Voor apotheken wordt a.s. dinsdag in het speciaal daartoe ingericht corona-beraad een oplossing verwacht hoe de Z-index op korte termijn een oplossing kent voor de ‘april taxe’.

Voorzorgsmaatregelen 

We zien erop toe dat de maatregelen die de regering en het RIVM ons voorhouden opgevolgd worden binnen onze bedrijven. Collega’s met lichte verkoudheidsklachten blijven thuis. Dat is pittig voor de bezetting maar voorkomt hopelijk ook verdere uitval. Dankzij de inspanningen van de afdeling inkoop beschikken de zorgbedrijven nog over voldoende beschermende materialen waardoor zij het noodzakelijke patiëntencontact niet hoeven te mijden.

Het belang van bereiden in deze tijd 

Onze samenwerking met Ace Pharmaceuticals (Ace Compounding) levert dezer dagen wel een heel bijzondere bijdrage. Naast de bereidingen van chloroquine tabletten, zijn zij ook druk bezig met de bereiding van midazolam ampullen. Chloroquine tabletten worden ingezet bij de behandeling van patiënten met het coronavirus. Als gevolg van het coronavirus is aan midazolam een tekort ontstaan wat mede door het adequaat inspringen van Ace Compounding hopelijk snel opgelost gaat worden.

Fijn om te zien hoe we met zijn allen een belangrijke bijdrage leveren om deze moeilijke tijd goed door te komen.

Ik wens u allen ook deze week weer sterkte en veel succes toe.


Met vriendelijke groet,
Ludwig Castelijns


Ludwig Castelijns deelde een serie van twee persoonlijke berichten. Deel I vindt u hier.

Gepubliceerd op: 30 maart 2020

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!