INLOGGEN

Persoonlijk bericht van Ludwig Castelijns

Zoals u van onze Koning en regering heeft vernomen staan wij aan het begin van een periode die een zware wissel op ons allen zal trekken. De farmaceutische sector speelt een cruciale rol in de maatregelen om ons land zo goed mogelijk door deze coronacrisis te leiden. Eenieders inzet is daarbij van belang. Als Mosadex Groep voeren wij alle maatregelen door van het ministerie en het RIVM om de veiligheid en gezondheid van onze (logistieke) medewerkers te bevorderen. De hele samenleving is ermee gebaat dat er een minimale uitval van personen en filialen plaatsvindt.

Vorige week was pittig. Het aantal bestel- en receptregels bij de farmaceutische groothandel en Central Filling steeg met +50%. Dat veroorzaakte maandag en dinsdag een enorme drukte bij de apotheken en onze logistieke bedrijven. Woensdag tot en met vrijdag lieten ook nog een sterk verhoogde afzet zien maar de groei zakte gelukkig af naar +30%. In dit journaal geef ik u een update over en mijn toelichting op de uitdaging waar we voor staan. 

Dank voor vele uren extra inzet 

Dankzij de inzet van velen hebben de logistieke systemen en de bemensing daarvan goed stand gehouden. Met maximaal een vertraging van 24 uur zijn alle bestellingen die gehonoreerd konden worden uitgeleverd. Veel dank is dan ook verschuldigd aan alle logistieke medewerkers die vaak tot diep in de nacht hebben doorgewerkt. Ook dit weekend stroopten veel collega’s de mouwen op om een inhaalslag te maken en weer klaar te zijn voor een drukke week. 

Aandacht voor beschikbaarheid geneesmiddelen

Een zorgelijke situatie: het aantal nee-verkopen is gedurende vorige week meer dan verdubbeld. Dit heeft onze volle aandacht en gelukkig inmiddels ook die van het ministerie. Deze week zal de minister maatregelen nemen om een verdere verstoring van de geneesmiddelenvoorziening te voorkomen. De minister heeft schriftelijk aan de kamer laten weten voortvarend op dit punt te gaan handelen. Aanstaande dinsdag bespreekt de commissie geneesmiddelentekorten concrete maatregelen waarna spoedig ministeriële besluiten verwacht worden. Wij houden u op de hoogte wat daarvan de praktische consequenties zijn. 

Eerlijke verdeling in gevallen van schaarste

Wij nemen onze verantwoordelijkheid ten aanzien van de reguliere farmaceutische zorg maar vooral ook in een rechtvaardige verdeling van geneesmiddelen bij toenemende schaarste. Als groothandel hebben wij samen met de apotheken de wettelijke verplichting om hierop toe te zien. Gelukkig tonen vrijwel al onze afnemers goed begrip. We doen dit samen! 

De moeilijke omstandigheden te lijf

Zoals gezegd is de hele samenleving ermee gebaat dat apotheken open blijven en de geneesmiddelen beschikbaar. Daar zetten we ons iedere dag voor in. Wat als er een situatie ontstaat waarbij de continuïteit van één of meer filialen in het geding komt? Goed om te weten: achter de schermen werken we op nationaal niveau samen om dit op te vangen!

Rest mij u allen te bedanken voor uw inzet! 

Ik wens u sterkte en veel succes toe met het vele mooie werk dat we nu en de komende tijd met zijn allen verzetten.


Met vriendelijke groet,
Ludwig Castelijns 


Ludwig Castelijns deelde een serie van twee persoonlijke berichten. Deel II vindt u hier.

Gepubliceerd op: 23 maart 2020

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!