Nieuws | 22 augustus 2024
Inhoudsopgave
‘Word maar arts jongen, dan heb je een goede toekomst’ – met die woorden is Serkan Boskan grootgebracht. Als ‘migrantenkind’, zoals hij zichzelf terloops noemt, heeft hij een groot verantwoordelijkheidsgevoel om niet alleen voor zichzelf maar ook voor zijn familie te zorgen. Zekerheid is voor hem dus een belangrijke waarde. Maar vrijheid en ondernemerschap, dáár ging zijn hart sneller van kloppen. Het bleek perfect te combineren – als zelfstandig openbaar apotheker en lid van de coöperatie Mosadex. Wat kunnen we van zijn drive leren?
“Welkom!” Met een stevige handdruk maakt Serkan zich los uit zijn gesprek met de apothekersassistente. ‘Ik ga even met de apotheker overleggen’, hoorde ik haar kort daarvoor tegen de patiënt vertellen. Het klinkt zo simpel, zeggen wat je doet. Toch maakt het een groot verschil voor de patiënt, aldus Serkan. “De kracht van apothekersassistentes is om gefocust en secuur recepten te verwerken. Een valkuil ligt dan op de loer dat de patiënt geen idee heeft wat we doen als de assistente achter de balie verdwijnt of op haar computer tikt.” Aandacht voor het werk, de relatie met de patiënt en gericht op de lange termijn, dat typeert Serkan.
Terug naar de studiekeuze. “Ik volgde het advies van mijn ouders op, schreef me in voor Geneeskunde maar had pech en werd uitgeloot. Stiekem was ik er blij mee.” Maar wat past dan wel bij mij? Buurt – en (inmiddels) vakgenoot Ferhat Ak wees Serkan op de opleiding Farmacie. “Direct wist ik het; ik ga specialiseren en kies voor openbare farmacie, met zicht op ondernemerschap. Ik begon mijn afstudeertraject bij een BENU apotheek, maar paste niet in het keurslijf. Vrijheid? Ondernemerschap? Ik kwam van een koude kermis thuis.” Serkan gaf zijn droom niet op en rondde zijn studie af bij een zelfstandig ondernemer. De volgende stap was zelf eigenaar worden.
Serkan koos er bewust voor niet via een fonds de overname te regelen. “Ik wilde zelf regie houden. Via via kwam ik in contact met Marc van Asten, hij zocht een opvolger! Sinds 2,5 jaar mag ik mezelf mede-eigenaar noemen van Service Apotheek Deltaweg in Helmond.” Marc heeft een goede basis gelegd waar Serkan op verder kan bouwen. “De franchiseformule Service Apotheek, lidmaatschap bij de coöperatie Mosadex en regionaal actief zijn. Strategische keuzes waar ik achter sta. Het geeft verdieping aan je werk om met andere partijen toekomstgericht bezig te zijn en maakt dat veranderingen je niet overkomen maar je er onderdeel van bent.” Serkan is bestuurslid bij de apothekerszorggroep in Zuidoost-Brabant en Weert (CaZo) en actief bij het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Zo werkt hij aan grote vraagstukken in de zorg waar samenwerking cruciaal is. Denk aan thema’s als zelfredzaamheid, palliatieve zorg en de brug met andere eerste– en tweedelijnszorgverleners.
Het geeft verdieping aan je werk om met andere partijen toekomstgericht bezig te zijn en maakt dat veranderingen je niet overkomen maar je er onderdeel van bent.
“Flexibiliteit geeft ruimte om aan verbeterprojecten te werken. Ik wilde dus flexibiliteit vergroten en tijd winnen. Een paar voorbeelden: we hebben chronische patiënten proactief op de herhaalservice gezet, telefonie gedigitaliseerd zodat het ook op afstand mogelijk is, van AIS gewisseld (nu APRO) en een ondersteunend medewerker aangenomen die assistentes werk uit handen neemt. En zoals gezegd extra aandacht voor patiëntcontact. Mosadex producten en diensten helpen ons daarbij, zoals Mosadex T&T waarmee ik realtime kan zien wat de status is van het recept. Die informatie is voor de patiënt ook beschikbaar in de Service Apotheek app, heel klantvriendelijk.”
Blij dat ik míjn stem kan laten gelden om succesvol te zijn én te blijven
Terug naar de ham-vraag, wat kunnen we leren van jouw drive? “Het klinkt cliché maar door mijn achtergrond weet ik dat ik zélf verantwoordelijk ben voor mijn succes. En ook welke prijs ik betaal als ik slechte bedrijfskeuzes maak.” Serkan omschrijft het als een ‘hongergevoel’ naar het bereiken van stabiliteit en toekomstbestendige zekerheid. Het effect hiervan? Een coöperatieve ondernemer, die niet achteroverleunt maar zelf de mouwen opstroopt voor succes. “Mosadex is groot geworden door zich uit te spreken en eigenaarschap te tonen, daar herken ik mezelf in. Blij dat ik míjn stem kan laten gelden om succesvol te zijn én te blijven.”
Lees meer artikelen in het Mosadex Magazine
Gepubliceerd op: 02 september 2024
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en de functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.