INLOGGEN

Als innoveren in de genen zit

Een nieuwe generatie. Met dezelfde naam, dezelfde functie in dezelfde apotheek. Voorspelbaar? Allesbehalve dat. Want wie verder kijkt dan de naam op de gevel, ziet heel veel verandering. Dat moet ook wel volgens Paul van Bakel, apotheker van het eerste uur. Hij draagt zijn levenswerk over aan zijn zoon, Paul van Bakel junior. Met in ieder geval één belangrijke levensles op zak staat de 35-jarige Paul aan het roer van de Samenwerkende Apotheken in Sliedrecht. Die levensles? Stilstand is achteruitgang!

Bekende gezichten

Paul senior, geboren in Eindhoven, startte met zijn eerste apotheek in het Brabantse Vlijmen. In 1985 belandde hij in Sliedrecht, waar hij samen met zijn vrouw Joke met veel plezier woont en zijn gezin heeft grootgebracht. Paul junior vloog uit naar Rotterdam, waar zijn hardloopschoenen vele straten hebben verkend. Al vijf keer liep hij de stadsmarathon, een mooie afwisseling voor zijn werk in de apotheek. Maar.. moeten we de heren eigenlijk wel voorstellen? Het zijn bekende gezichten binnen het Mosadex-netwerk.

Mosadex = ondernemersgeest

Paul senior: “Mosadex is voor mij ondernemersgeest; op alle fronten. Daarom past het ook goed bij mij.” En juist die ondernemersgeest hebben de Samenwerkende Apotheken in Sliedrecht ook een aantal jaren weggehouden van Mosadex. “Mijn handtekening stond onder het inkoopmandaat van de VNA. Consequentie was wisselen van groothandel! Toen dat afliep zijn wij het speelveld opnieuw gaan verkennen. Gesprekken gehad met alle partijen en weer terug op het vertrouwde honk, bij de groothandel én de coöperatie. We zijn bij Mosadex weer warm ontvangen en daar zijn we blij mee.”

Overdracht van vader op zoon

Paul junior: “Als ondernemer moet je je verantwoordelijkheid nemen als de continuïteit van je organisatie in gevaar dreigt te komen. Mijn vader was nog eindverantwoordelijk toen het virus om zich heen sloeg. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en gekozen voor de meest veilige optie; mijn vader werkte alleen nog maar achter de schermen, letterlijk en figuurlijk.” De belijning in de apotheek? De coronatesten? Het contact met de huisartsen? Dat regelde Paul senior vanuit zijn woonkamer. De overdracht van de aansturing van het personeel, de inkoop, de administratie en alle andere dossiers kwamen één voor één op het bordje van Paul junior terecht. En zo geschiedde. De officiële overdracht van vader op zoon was al snel nog maar een formele kwestie.

Service Apotheek en Green Deal

Wat Paul junior van zichzelf terugziet in andere leden is het zelfstandig ondernemerschap. “We willen de zaken goed regelen voor onze eigen ‘toko’. Soms zie ik in andere branches innovaties, dan denk ik meteen ‘kan ik dat ook voor de apotheek organiseren?’. Een ketenapotheker is daar niet zo mee bezig, die wacht af tot het hoofdkantoor daarmee komt.” Paul senior: “Ik heb me vaak hardgemaakt voor verandering, onder andere door robotisering. Juist omdat ik kansen zie om de zorg naar een hoger niveau te tillen.” Paul junior: “Een van de laatste ontwikkelingen binnen onze apotheek is dat we besloten hebben Service Apotheek te worden. Een sterk consumentenmerk en in lijn met de coöperatieve gedachte. Ook vind ik duurzaamheid een belangrijk thema en we maken ons dus hard voor de Green Deal. Zo bezorgen we inmiddels een deel van de medicijnen per fiets. Ook het team wordt enthousiast van deze vernieuwingen.”

Zelfstandig maar wel coöperatief

Wat is de toegevoegde waarde van het coöperatieve model voor jullie? Paul junior: “Ik ben nog maar kort lid van de coöperatie. Wat ik sterk vind is dat onze toekomst niet in handen is van individuele bedrijfsbelangen. Juist om ons gezamenlijk belang te waarborgen moeten we lange termijn denken. Via de coöperatie kan ik mijn stem laten gelden én leren van collega’s.” Wat is nodig om die coöperatieve handelsgeest in de coöperatie te bewaken? Paul senior: “Het is een gen-pakket. Ik heb mijn zoon meegegeven dat hij nieuwe ontwikkelingen een kans moet geven. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Kijk naar Central Filling, we zijn kleinschalig begonnen met robotisering, we zetten steeds een stap vooruit en daar maakt de markt gebruik van. De opstart van innovaties verloopt nooit vlekkeloos. Zolang de stip op de horizon klopt en we als coöperatie vertrouwen houden en met elkaar in verbinding blijven, dan kunnen we veel uitdagingen aan!”

Gepubliceerd op: 24 april 2023

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!