INLOGGEN

Mosadex T&T: de receptreis in beeld

Het mag geen verrassing zijn dat het klaarmaken van recepten steeds meer uit de apotheek verdwijnt. Als het om produceren gaat, voeren regionaliseren en centraliseren steeds meer de boventoon. Apotheken slaan de handen ineen in samenwerkingsverbanden in de regio of laten de productie centraal – bij Central Filling Mosadex – doen. Om de receptreis in beeld te krijgen en houden, vroegen apothekers om een goed en compleet track & trace systeem. Met Mosadex T&T is dat er nu.

“Wat gebeurt er met een recept? Hoe houden we daar grip op? De apotheker heeft te maken met een zorgconsument die gewend is om via Bol.com exact te weten waar zijn pakketje is en wanneer hij de bezorging ervan kan verwachten. Bij een medicijnrecept is die informatie nog belangrijker, want het gaat immers om je gezondheid.” Aan het woord is Tom Peperkamp van Mosadex Groep. Hij is samen met o.a. apotheker Wouter Dessing verantwoordelijk voor de productontwikkeling en legt uit waarom Mosadex T&T op de markt is.

Rechtstreeks informeren

“De informatie die de apotheker nodig heeft, stellen we ook aan de zorgconsument beschikbaar. Dit doen we in de app van Service Apotheek, via de website van Pharmeon of via de e-mailmodule”, vertelt Tom. “Zo informeren we de zorgconsument rechtstreeks en krijgt de apotheek minder vragen over de status van het recept.”

Tom vervolgt: “Als apotheker wil je gemakkelijk in één overzicht zien wat de status van het product is en waar het is. Ongeacht waar het recept geproduceerd wordt. Mosadex Groep heeft deze informatie allemaal beschikbaar en daarom ontwikkelden we op verzoek van apothekers een track & trace systeem: Mosadex T&T. In één overzicht weet de apotheker de status en de locatie van een recept. Het is echt een volgsysteem dat het werk van de apotheker een stuk gemakkelijker maakt.”


“In één overzicht weet de apotheker de status en de locatie van een recept.”


T&T, ook voor externe productie

Nu is het in de apothekerswereld helemaal niet nieuw om met track & trace te werken. Tom weet dat ook: “Als het binnen de muren van de apotheek is, gaat het met zo’n track & trace systeem vaak ook goed. Maar het is een ander verhaal op het moment dat er iets extern geproduceerd wordt.”

Mosadex T&T is na de zomer voor alle Mosadex-apotheken beschikbaar. Een uniek systeem door de koppeling met de app van Service Apotheek en de koppeling met andere dochterondernemingen zoals Central Filling Mosadex en Apotheek Voorzorg. “Juist door deze koppelingen krijgt een apotheek echt de hele receptreis in beeld. De zorgconsument krijgt via de app van Service Apotheek, e-mail of sms informatie over de status van zijn bestelling. Hierdoor is de zorgconsument veel beter geïnformeerd en krijgen apotheken veel minder telefoontjes met vragen over de bestelling. Ook de duur van die gesprekken wordt korter, doordat er gedetailleerdere informatie beschikbaar is. Daarnaast zijn mensen gewend dat ze op de hoogte zijn van de bestelstatus. Via Bol. com krijg je immers ook online informatie over de bestelstatus van een pakket.”

De apotheek heeft dus zelf het totaalbeeld inzichtelijk. Dat zorgt voor efficiëntie volgens Tom. Zeker als het gaat om het werken met verschillende systemen. “Er zijn voorbeelden dat je voor één recept informatie in drie systemen moet opzoeken, bijvoorbeeld in het AIS, SMART en track & trace systeem. Mosadex T&T legt daarin koppelingen waardoor dit soort administratieve handelingen maar één keer plaatsvinden.”

Richten op zorgtaak

“Onze verwachting is dat er steeds meer buiten de apotheek geproduceerd wordt waarbij de apotheker wel regie op het recept houdt. Hierdoor kunnen de apotheker en zijn assistenten zich meer concentreren op hun zorgtaak, op voorlichting en als verlengstuk van de huisarts en de thuiszorg fungeren. Zo komt de (zorg)taak van de apotheker beter tot zijn recht en besteedt hij de distributietaak uit.”

"Het is veel werkbaarder voor onze medewerkers."

Monique aan de Stegge, apotheker van Service Apotheek De Kolk en Service Apotheek Acacia in Almelo, gaat als eerste met Mosadex T&T werken. Ze neemt met veel enthousiasme deel aan een pilot.

“Mijn enthousiasme komt vooral door de koppeling van verschillende systemen: ons AIS Pharmacom, SMART en de Service Apotheek app bijvoorbeeld. Dat werkt hartstikke fijn. Samen met een aantal andere apothekers hebben wij met Mosadex Groep besproken wat onze wensen waren. Naar aanleiding van dit apothekerspanel wordt het systeem aangepast op de apothekerspraktijk en ontwikkelt naar onze behoeften. Als je bedenkt dat de eerste bijeenkomst zo’n anderhalf jaar geleden was, dan staat er nu in korte tijd iets heel moois.”

In de twee Almelose apotheken wordt op verschillende manieren gewerkt. “Bij Service Apotheek De Kolk werken we met SMART, bij Service Apotheek Acacia maken we gebruik van Central Filling Mosadex en een robot. In totaal werken we met vijf apothekers en 35 medewerkers.”

Recepten doorboeken in één systeem in plaats van drie

“Wat ik vooral fijn vind aan de nieuwe situatie, is de koppeling van de drie systemen die ik eerder noemde. Mijn assistentes moesten vóór Mosadex T&T op drie plekken het recept doorboeken en drie keer een handeling verrichten. Door de komst van Mosadex T&T hoeft dat nog maar op één plek. Veel nauwkeuriger en dus aantrekkelijker voor de apotheek én veel werkbaarder voor onze medewerkers.”

“Op dit moment hebben wij nog niet te maken met een personeelstekort, maar in de toekomst krijgen wij daar net als iedere apotheek waarschijnlijk wel mee te maken. Mosadex T&T maakt het werk in ieder geval veel makkelijker, overzichtelijker en efficiënter.”

“Ik verwacht ook veel van de bezorgmodule, daarin worden de meest ideale routes toegevoegd. Dat willen we op termijn ook integreren. Nu bedenken mijn bezorgers de routes nog zelf. Zij kennen Almelo op hun duimpje, maar toch, je hebt altijd te maken met onvoorziene omstandigheden.”

‘Ik sta te trappelen’

“Ik ben vol vertrouwen dat het voor ons echt goed gaat werken. Wat ik nu al gezien heb, is echt top. Ik kan dan ook niet wachten tot we gaan proefdraaien. En dit is nog maar de basisuitvoering, waar Mosadex Groep nog meer slimme uitbreidingen aan toevoegt. Het is dan ook supermooi dat de integratie van Apotheek Voorzorg, de Service Apotheek-app en Central Filling Mosadex in ontwikkeling is. Die koppeling met de dochterondernemingen maakt Mosadex T&T helemaal compleet.”

Wat maakt Mosadex T&T uniek?

Het systeem is met een andere visie ontwikkeld dan bestaande track & trace-systemen. Bij Mosadex T&T vormt de informatiebehoefte van de apotheker en de zorgconsument het centrale uitgangspunt. Naast de traditionele track & trace informatie biedt Mosadex T&T unieke koppelingen met:

✔  Service Apotheek-app en website van Pharmeon

✔ externe bezorgmodules

✔ SMART (HUB)

✔ Apotheek Voorzorg

✔ Central Filling Mosadex

Mosadex T&T is beschikbaar voor alle Mosadex-apotheken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met jouw Mosadex-accountmanager.

Gepubliceerd op: 10 juli 2023

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!