INLOGGEN

Waar is mijn medicijn? Optimaal Leveren weet het

Webshops als bol.com en Coolblue leggen de lat hoog als het gaat om de beste logistieke dienstverlening. Dat we kunnen kiezen wanneer ons pakketje wordt bezorgd en op welke locatie, vinden we niet meer dan normaal. Zorgconsumenten raken gewend aan deze situatie en verwachten deze service ook bij het bestellen van medicijnen en medische hulpmiddelen. Optimaal Leveren biedt de apotheek een antwoord op deze ontwikkeling.

Marcel Dekker, projectleider Optimaal Leveren, en apotheker Wouter Dessing, manager farmalogistiek, vertellen meer over het project.

Optimaal Leveren, wat is dat nou precies?

Marcel: “Een apotheker bepaalt welke leveropties hij aanbiedt, zoals ophalen in de apotheek, de medicijnkluis of thuis laten bezorgen. Uit die mogelijkheden kiest de zorgconsument hoe hij zijn bestelling wil ontvangen en krijgt hij na bepaalde tijd de bestelling op het gewenste moment geleverd. Dat proces is Optimaal Leveren. Vanaf het moment dat de zorgconsument een bestelling plaatst, wordt hij op de hoogte gehouden van waar het medicijn is en waar en wanneer het opgehaald of geleverd kan worden. Die status ziet de apotheek ook.”

Marcel Dekker, projectleider Optimaal Leveren

Wouter: “De zorgconsument en apotheker krijgen nu berichten vanuit verschillende systemen. Dat roept vragen op. Met Optimaal Leveren genereren we één stroom aan informatie. Zeker als een apotheek met externe partijen werkt, als Central Filling, is het handig als de apotheker ook weet wat dáár de status van is. Dat maken we allemaal zichtbaar in de receptstatus WIMM (Waar Is Mijn Medicijn).”

Apotheker Wouter Dessing, manager farmalogistiek

Wat zijn de voordelen voor de apotheker?

Marcel: “Apotheken die zijn aangesloten merken dat ze minder vragen krijgen over bestellingen. Hierdoor houden ze meer tijd over voor het leveren van zorg. Ze stellen ook minder mensen teleur aan de balie, bijvoorbeeld wanneer medicijnen vertraagd worden geleverd. Zowel de apotheker als de zorgconsument kan de status van het recept realtime volgen en komt dus niet voor verrassingen te staan. Het is een extra service voor de patiënt, het logistieke proces hebben we hiermee veel klantvriendelijker ingericht.”

Wouter: “Momenteel wordt Central Filling gekoppeld aan WIMM. Dat is een groot voordeel. Waarom? Het kan gebeuren dat een product toch niet aanwezig is. Het betreffende recept wordt dan geannuleerd. Dan is het heel handig dat de apotheek vroegtijdig wordt geïnformeerd. Hij kan direct actie ondernemen, in plaats van de volgende dag als hij de krat uit staat te pakken.”

Wat is de status van Optimaal Leveren?

Wouter: “We hebben te maken met veel verschillende partijen; patiëntomgevingen, track-and-trace partijen en AIS-en. Al deze systemen moeten met elkaar communiceren. Dat maakt het ingewikkeld, maar we beginnen op stoom te komen. Ruim 250 Service Apotheken met Pharmacom als AIS kunnen nu al gebruikmaken van de leveropties. De planning is om eind dit jaar 95% van alle apotheken aangesloten te hebben, ongeacht welk AIS (CGM, APRO of Pharmacom) zij gebruiken.”

Marcel: “Naast de leveropties bieden we ook up-to-date receptstatussen met WIMM. Voor dezelfde 250 Service Apotheken werkt dit al via track-and-trace systeem Loxis. De apotheker kan op elk gewenst moment de status van de bestelling zien. De planning is om eind dit jaar 75% van alle apotheken gekoppeld te hebben. Hierbij geldt voor zowel de leveropties als de receptstatus dat alles dan goed moet gaan. Wij informeren de apotheker via webinars wanneer ze gebruik kunnen maken van bepaalde services.”

Optimaal Leveren niet gebruiken, een gemiste kans?

Marcel: “Jazeker! We leggen met Optimaal Leveren de fundering om zo snel mogelijk te kunnen anticiperen én vooruitlopen op de concurrentie. Wat de concurrent de zorgconsument ook aanbiedt, Optimaal Leveren zorgt dat de openbare apotheek daar klaar voor is.”

Wouter: “Optimaal Leveren helpt de apotheker toekomstbestendig te zijn. We kunnen meebewegen als er eisen komen vanuit zorgverzekeraars. Als de apotheek Optimaal Leveren goed inricht, kan hij daar direct op inspelen!”

Wouter en Marcel geven webinars voor over het gebruik van Optimaal Leveren. De uitnodigingen voor de webinars volgen later dit jaar.

Gepubliceerd op: 11 maart 2022

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!