INLOGGEN

Medicatieveiligheid

Apotheek Voorzorg maakt voor iedere patiënt een persoonlijke Medicatierol®. Een gebruikersvriendelijke verpakking die de patiënt ondersteunt bij het innemen van zijn geneesmiddelen op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Om medicatieveiligheid te garanderen draait in dit proces alles om kwaliteit van het hoogste niveau.  

Onze focus ligt op foutloos 

Ieder persoon is uniek en krijgt een unieke combinatie van geneesmiddelen. De medicatie is voor ieder innamemoment verpakt in één zakje. Bij heel veel geneesmiddelen of bij speciaal verpakte geneesmiddelen, zijn er meerdere zakjes per tijdstip. Elk zakje is voorzien van een nauwkeurige omschrijving van de inhoud en geeft de gebruiker informatie over het juiste tijdstip van inname van de geneesmiddelen die zich in dat specifieke zakje bevinden. De veiligheid waarderen we door slimme routes en uitgekiende processen. Zo zijn we in staat een foutpercentage van 0,00045% te behalen. Best een uitdaging, met meer dan 2 miljoen tabletten en capsules die het productieteam van Apotheek Voorzorg per dag verwerkt in Elsloo.   

Uitgangspunten

Onze uitgangspunten om medicatieveiligheid te garanderen zijn:

  • GDS: geautomatiseerd geneesmiddelendistributiesysteem

Apotheek Voorzorg is een GDS-bedrijf dat opereert tussen de geneesmiddelenfabrikant en de apotheek. Wij verpakken naast specialités, generiek en parallel, ook voorgeschreven zelfzorggeneesmiddelen in de Medicatierol®. Onze volledig geautomatiseerde processen waarborgen de gecontroleerde en foutloze productie van de Medicatierol®.

  • DPS computersysteem

Apotheek Voorzorg heeft het Dispensing Packaging System (DPS) computersysteem speciaal ontwikkeld om alle stappen van het bereidingsproces, de facturatie en het voorraadbeheer gecontroleerd en foutloos te doen verlopen. Deze eigen software is uniek in de wereld en geeft een ruime voorsprong op talloze kwaliteitsaspecten.

  • Vier ogen principe

Elke stap in het bereidingsproces wordt volgens het ‘vier ogen principe’ dubbel gecontroleerd. Elk onderdeel wordt uitgevoerd door een persoon en vervolgens nog eens gecontroleerd door een tweede persoon, voordat de volgende stap van het bereidingsproces genomen wordt. Zo weten we zeker dat de stap juist uitgevoerd is en dat het resultaat klopt.

  • Eenrichtingsverkeer

Geneesmiddelen en andere onderdelen van de Medicatierol® bewegen zich enkel in één richting door het bereidingsproces en keren nooit terug naar een vorig onderdeel van het proces. Een geneesmiddel stroomt altijd van de goederenontvangst naar de bereiding, wordt verpakt, gecontroleerd en verzonden. Zo voorkomen we vergissingen en is iedereen verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige Medicatierol®.

  • Vierkante meter-principe

In het bereidingsproces heeft elke plek, elke locatie, zijn eigen unieke functie en wordt nooit voor een andere activiteit uit het proces gebruikt. Zo voorkomen we vergissingen en ben je verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige Medicatierol®.

  • Bedrijfshygiëne

Een uitstekende bedrijfshygiëne is vanzelfsprekend bij Apotheek Voorzorg. Alle medewerkers dragen schone bedrijfskleding (witte jas, haarkapjes, handschoenen), de apparatuur en hulpmiddelen worden na elke handeling zorgvuldig gereinigd, de toegevoerde lucht wordt gefilterd en geconditioneerd en er worden sluizen gebruikt zodat vuil niet in de productieruimte kan geraken.

  • Goede Manieren van Produceren (GMP)-regels

Apotheek Voorzorg werkt volgens dit systeem van maatregelen waardoor geneesmiddelen zo verantwoord mogelijk kunnen worden geproduceerd.

  • Veldnorm

De Veldnorm is de Kwaliteitsnorm Geautomatiseerde Geneesmiddelendistributie Systemen. Apotheek Voorzorg heeft vanaf het begin meegewerkt aan de totstandkoming van deze kwaliteitsnorm, die in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg is ontwikkeld. Deze GDS-norm is van toepassing in Apotheek Voorzorg en wordt door de Inspectie gecontroleerd.

  • ISO en NAN

Alle handelingen van Apotheek Voorzorg zijn gebaseerd op de strikte criteria van onze ISO- en NAN-kwaliteitssystemen.

Misschien zijn de volgende expertises van Apotheek Voorzorg ook interessant voor jou?

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!


© Mosadex Groep 2024
| Mosadex Groep op social media: