INLOGGEN

"Check de rapportages van NChecker"

Het systeem biedt dagelijks rapportages, gebaseerd op de verstrekkingen van de dag ervoor. Een enorme hoeveelheid informatie dus: veel meer dan iemand zelf kan achterhalen. NChecker is een wegwijzer ter ondersteuning van de apotheker. Aan de hand van de rapportages en NAlerts kan men zien hoe een beter bedrijfseconomisch resultaat bereikt kan worden. De rapportages zijn gebaseerd op de verstrekkingen die NControl elke nacht ontvangt vanuit de apotheek. NAlerts worden realtime gegeven tijdens de receptverwerking.

Meer weten over innovatie?

Assistenten werken met NAlerts

NChecker heeft van elke apotheek de actuele gegevens van de contracten met de zorgverzekeraar (preferentiebeleid, LPG-beleid, etc.) en de overeenkomst met de groothandel (alle soorten mandaatafspraken). Tijdens de receptverwerking komt er op basis van al deze gegevens een keuze-advies. Het getoonde advies in NAlerts is altijd de beste keuze voor de apotheek op basis van genoemde afspraken. “Alle assistenten werken bij ons met NAlerts”, aldus apotheker Judith Meijerink-Altena van apotheek De Wetering. “In principe leveren we wat NAlert aangeeft, maar wel maken we eerst de huidige voorraad op. En uiteraard gaat altijd de farmaceutische zorg voor: als het in het belang is van de patiënt om iets anders te leveren, dan doen we dat.”  

Vier rapportages

Toch maakt nog niet iedere apotheker volledig gebruik van NChecker. Dat blijkt uit de rapportages in NChecker die elke nacht worden opgesteld. Het gaat om vier rapportages:

  1. Preferentiebeleidrapportage. Hierin staat vermeld welke geneesmiddelen de apotheek op basis van het preferentiebeleid had moeten afleveren.

  2. Mandaatrapportage. Hierin staat vermeld welke geneesmiddelen de apotheek op basis van de mandaatafspraken met Mosadex Groep had moeten afleveren. Hierbij zijn de preferente geneesmiddelen uitgezonderd.

  3. Suboptimale leveringenrapportage. Dit betreft de brutomarge die een apotheek had kunnen behalen bij een niet-preferent geneesmiddel of mandaatgeneesmiddel als de apotheek het keuze-advies had gevolgd.

  4. Winstgevendheid verstrekkingen. Op basis van de verstrekkingen wordt exact berekend wat een winstgevende of verlieslatende verstrekking is.

  “Prima hulpmiddel voor een beter rendement”  

Suboptimale leveringenrapportage

 “Aan de hand van de suboptimaal rapportage bepaal ik dagelijks wat ik eventueel logistiek moet aanpassen. Door deze rapportage goed te volgen, gebeurt het ook dat ik een bestelling onderschep en kies voor een vervangend artikel. Zoals een ander merk of een Eurospecialité. Niet alles wat bij de rapportages staat aangegeven, is haalbaar. Zoals gezegd maken we ook onze eigen keuzes op basis van farmaceutische zorg. Maar als je kritisch naar de suboptimaal rapportages kijkt, kun je echt betere marges behalen.”

De suboptimale leveringenrapportage is een prima hulpmiddel om het rendement te verbeteren. Het kan om hoge bedragen gaan, zelfs tot honderden euro’s per verstrekking. Dat vereist wel dat er regelmatig naar de rapportages moet worden gekeken, liefst elke dag maar zeker tweemaal per week. Dat kan de apotheker zelf doen of overlaten aan een apothekersassistente.

In de suboptimaal rapportage staat wat de apotheek heeft verstrekt en wat hij had moeten verstrekken. Ook wordt per verstrekking het margeverschil getoond. Als voorbeeld: geneesmiddel A is verstrekt met een marge van € 3,-. Het advies was geneesmiddel B met een marge van € 5,-. Het getoonde margeverschil is dan € 2,-. In de rapportage staat ook het suboptimaal bedrag van alle verstrekkingen samen vermeld.

“Aan de hand van deze rapportage kijk ik wat er aan welke patiënt is afgeleverd”, stelt Meijerink-Altena. “Soms gaat het om middelen die we niet willen omzetten, maar je komt dankzij de rapportage ook fouten tegen. Dat is een goede extra controle.”

Tips & tricks

Hoe beter de adviezen worden opgevolgd, hoe korter de rapportages voor de apotheker. Hierbij is het belangrijk om het apotheekteam goed te instrueren.

De rapportages kunnen in pdf worden bekeken, maar ook in Excel. Met behulp van de sortering en filtering in Excel is het mogelijk om eigen analyses voor de eigen apotheeksituatie te maken. Zo kun je bijvoorbeeld de benzodiazepines of de anticonceptiva voor jongeren boven de 21 jaar eruit halen of inzoomen op de suboptimale leveringen die vaak voorkomen. Wellicht niet met een groot margeverlies per verstrekking, maar wel als totaal.

Hulpmiddel

Meijerink-Altena noemt de rapportages handige en onmisbare hulpmiddelen. “Het is voor mij een dagelijks terugkerende controle, net zoals dat het geval is met het bewaken van recepten. Ik zie het als onderdeel van de bedrijfsvoering van de apotheek.”


Gepubliceerd op: 01 september 2017

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!