INLOGGEN

Digitale inhalatiecheck bij astma/COPD

"Hybride zorg betekent in de praktijk meer maatwerk en minder longklachten", zo luidt het PW van deze week. Uit het onderzoek Digitale Ondersteuning Bij Inhalatietechniek (DOBI) blijkt dat een digitale inhalatiecheck bij longpatiënten het aantal significante fouten met 65% reduceert. Chronische gebruikers hebben baat bij het herhalen van een inhalatie-instructie. 

Hoe doet Service Apotheek dat?

Service Apotheek zet hier e-health voor in als digitale vinger aan de pols van de lokale Service Apotheken. Voorbeeldcase: met de jaarlijkse digitale ‘luchtwegcheck’ vergroten we de reikwijdte van de lokale apotheek op het gebied van veiligheid en juist gebruik van inhalatiemedicijnen.

Per e-mail ontvangen de deelnemers van het Persoonlijk advies-zorgprogramma een ‘Luchtwegcheck’ met het verzoek enkele vragen te beantwoorden over het gebruik van inhalatiemedicijnen. Bepaalde antwoorden over kennis en klachten triggeren een lokale interventie, die anders niet ingezet zou worden: dit resulteerde in 6.000 extra controles via de actielijst bij de apotheek en een aanvraag van 1.200 inhalatie-instructies. De formulespecialisten staan daarnaast voor de apotheken klaar voor tijdelijke extra ondersteuning, met een actieplan op maat voor het vastleggen en declareren van de zorg.   

Wat levert het op? 

  • Bereik: bekendheid van de diensten en goede zorg van de eigen apotheek.

  • Loyaliteit: mensen die zich goed geholpen voelen gaan niet naar een concurrent.

  • Extra invulling van de zorgfunctie bij medicatiebegeleiding.

  • Samen aantoonbaar maken van de waarde van vergoede farmaceutische zorg: inhalatie-instructies worden vergoed vanuit de zorgverzekeringen.

  • Samenwerking met zorgverleners: bespreek de check en interventies die je extra hebt gedaan voor de (long)gezondheid van de wijk; de FTO-presentatie staat voor je klaar.

Het grootste voordeel is natuurlijk het feit dat de digitale ondersteuning bewezen leidt tot een 10% minder harde stijging van longaanvallen. Iedere longaanval en ziekenhuisopname die je kunt voorkomen betekent voor diegene een wereld van verschil. Bovendien spaart het voor de maatschappij geld uit en druk op de 2e lijn.

Gepubliceerd op: 12 september 2023

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!