INLOGGEN

Service Apotheek biedt mantelzorgers meer regie met digitale machtiging

Samenwerking tussen Service Apotheek, Mosadex E-Health en NControl geeft mantelzorgers nu meer regie op medicatiegebruik van hun naaste. Sinds oktober is de Service Apotheek-app aangesloten op de machtigingsvoorziening van de overheid. Daarmee breidt de digitale dienstverlening van Service Apotheek verder uit.  

Samenwerken voor digitale zorg 

Mosadex Groep zet zich in voor toegankelijke farmaceutische zorg. In Nederland kennen we zo'n 5 miljoen mantelzorgers. Voor hen is het belangrijk om toegang te hebben tot het medicatiedossier van hun naaste en de omgeving om herhaalrecepten te bestellen.  

De samenwerking tussen de drie Mosadex-bedrijven is een goed voorbeeld van de inspanningen die we leveren om digitale zorg toegankelijker te maken. Zo schrijft ook Nictiz, kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg: “Met de implementatie pioniert Service Apotheek binnen het farmaceutische domein” 

Een stapje extra voor de patiënt 

Door de implementatie van digitale machtiging kan een patiënt nu een machtiging verstrekken aan zijn mantelzorger. Deze toegang versterkt de regie van de mantelzorger. Zo krijgt de mantelzorgertoegang tot de Service Apotheek-app en persoonlijke digitale omgeving van de patiënt. De mantelzorger krijgt inzicht en tips over medicatie en toegang tot de chatfunctie om vragen testellen aan het apotheekteam. Zo ontzorgen we de mantelzorger.  

Productowner Yannis Violidis van Service Apotheek zegt daarover tegen Nictiz: “Het bouwen aan deze functionaliteit binnen onze dienstverlening was een intensief proces. Het vroeg om verschillende ingrediënten: goede documentatie van de overheid, commitment vanuit onze achterban die het belang begrijpt van de (maatschappelijke) waarde en commitment en investeringen vanuit ons management om hier prioriteit aan te geven. Uiteindelijk gaf dit ons veelzijdige team het vertrouwen om het project tot een goed einde te brengen.” 

Beeld: Nictiz

Van concept naar effectieve ICT-oplossing 

Eva van der Kop is productmanager bij Mosadex E-Health en nauw betrokken geweest bij de samenwerking. Als software-expert heeft Mosadex E-Health gezorgd voor de ICT-oplossing achter digitaal machtigen om de nieuwe functionaliteit te realiseren.  

“Dit is een goed voorbeeld van een functionaliteit die een groot verschil maakt voor onze eindgebruiker” benadrukt Eva. “We vinden het belangrijk dat patiënten en mantelzorgers veilig toegang hebben tot onze digitale diensten, zoals de Service Apotheek-app.” 

Het project heeft meerdere voordelen, licht Eva toe. “Het inloggen is veiliger geworden, met behulp van onze partner DICTU. En daarnaast is onze software ook vereenvoudigd.”  

De implementatiefase 

Als ICT-dienstverlener binnen Mosadex Groep was het aan NControl om de implementatie te faciliteren. Hans de Munnik, IT-manager NControl, vertelt: "De overheid is druk bezig om de zorg digitaal toegankelijker te maken. Vanuit de motivatie om toekomstbestendig te zijn én mantelzorgers meer regie te geven, hebben we dit project met beide handen aangepakt.” 

“Bij dit project was NControl verantwoordelijk voor de certificering, licenties en contracten” legt Hans uit. “Door de juiste connecties met partners als het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, hebben we de DigiD Machtigen-aansluiting kunnen realiseren. Een veilige en eenvoudige oplossing voor mantelzorgers.” 

Gedurende het project zijn Hans en zijn team voor uitdagingen komen te staan. “Deadlines gaven soms druk en spanning. Daardoor zijn we extra trots op het resultaat. Ik kijk terug op een mooie samenwerking tussen drie bedrijven van Mosadex Groep” voegt Hans toe. 

Meer informatie 

Tip! Ben je benieuwd naar het technische verhaal achter de implementatie? Lees dan verder op: https://nictiz.nl/nieuws/uitbreiding-digitale-dienstverlening-service-apotheek/

Gepubliceerd op: 04 december 2023

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!