INLOGGEN

“NControl geeft beter grip op mijn organisatie”

Een koperen jubileum. Al 12,5 jaar ondersteunt NControl de apotheker om maximale farmaceutische zorg te kunnen leveren. Apotheker Taco van Witsen ziet inmiddels tien jaar de toegevoegde waarde ervan in zijn praktijk. Paul Does kijkt als medewerker van het eerste uur terug naar de start en ontwikkeling van het bedrijf.

We springen zo’n twee decennia terug in de tijd toen de Nederlandse Apothekers Coöperatie (NApCo) werd opgericht. Een samenwerkingsverband voor en door zelfstandig gevestigde apothekers,” vertelt commercieel manager Paul Does. “Dankzij de inspanningen van NApCo – en ook van Mosadex Groep – konden apothekers destijds incontinentiematerialen blijven leveren, omdat de aanbesteding door CZ aan NApCo werd verleend. We lieten een softwarepakket ontwikkelen, waarbij we de data van de CZ-incontinentiepatiënten uit de apotheek kregen om er dagprijzen van te maken en te declareren. Dat deden we voor 500 apotheken en het systeem had de naam: NApCo-Incontrol. Uiteindelijk ontstond zo de naam NControl.” NApCo hielp apothekers bij een goede contractuitvoering met CZ. “Zij had het idee dat we een systeem zoals NApCo-Incontrol ook konden inzetten voor alle zorgverzekeraars en het hele apotheekassortiment. Daarvoor zochten we een partij die dat kon ontwikkelen. Dat was Mosadex Groep. Op 1 januari 2010 was de oprichting van NControl een feit.”

Zorginhoudelijke ondersteuning

10 jaar eerder, in 2000 werd Taco van Witsen eigenaar van de Amsterdamse Schinkel Apotheek, een Service Apotheek. “Voor declaratie-afhandeling maakten we destijds gebruik van uitrekenbureaus als Clearing House Apothekers en RACB, van het ZAO – het latere Zilveren Kruis.” Vrij snel na de oprichting van NControl was de overstap naar hen snel gemaakt, herinnert Van Witsen zich. Allereerst omdat er vanuit zorgverzekeraars geen terugkoppelingsmogelijkheid op declaratieniveau was. Ten tweede: zorginhoudelijk moesten we voor de zorgverzekeraars meer gaan registreren en documenteren, bijvoorbeeld voor medicatiebeoordelingen. NControl was de oplossing om die afspraken gestructureerd te kunnen nakomen, te documenteren en door de zorgverzekeraars te controleren.” Want de oprichters van NControl hadden niet stilgezeten. Ze keken zorgvuldig welke ondersteuningsbehoeftes de apothekers hadden. Dat had al geresulteerd in NChecker. “Onze allereerste applicatie voor inkoopoptimalisatie, en die bestaat nog steeds,” zegt Paul enthousiast. “Twee jaar na onze oprichting werd declaratiebedrijf NCasso in het leven geroepen en de ontwikkelde Zorg+-module ondersteunde de zorginhoudelijke vraag vanuit de apothekers.” Voor apotheker Van Witsen is die zorginhoudelijke ondersteuning nog altijd essentieel. Ook is hij te spreken over NOrder en MPower. “Voorraadbeheer, logistiek dus, betreft meer de ‘achterkant’ van de apotheek. Belangrijk, omdat we daarmee steeds meer kunnen gaan sturen op detailniveau. We hebben bovendien snel inzichtelijk hoe de financiële positie van de apotheek eruitziet, terwijl dat vroeger een grote papierwinkel was. Fijne tools dus,” concludeert hij tevreden.

"Alle bedrijfsprocessen in de apotheek worden ondersteund."

Tools voor zorg, logistiek, financiën

Dat Van Witsen niet alleen staat in zijn enthousiasme, blijkt uit de enorme groei die NControl in 12,5 jaar tijd doormaakte. Paul: “Van de 2081 apothekers in Nederland werken er nu ruim 1400 met het NControl-platform ‘MijnNControl’.” NControl zelf begon ooit met drie medewerkers. “Inmiddels hebben we 42 medewerkers op kantoor in Amersfoort. Zij werken nauw samen met Mosadex E-health, gevestigd in Nijmegen. Hier zijn dagelijks zo’n 70 IT-medewerkers aan het werk om MijnNControl te onderhouden en verder te ontwikkelen,” zegt Paul. Het succes is te danken aan het feit dat er geen completer, geïntegreerder platform is dan MijnNControl. “Dat zijn althans de woorden van onze klanten. Dus hoe mooi is het dat we alle essentiële tools om de zorg, logistiek en financiën in de apotheek op orde te hebben, in één platform hebben samengebracht. Bovendien krijgt de apotheekmedewerker tijdens het aanschrijven rechtstreeks adviezen in het apotheek informatie systeem (AIS).” Die innovatieve voorsprong die het platform heeft, verklaart Paul Does uit het feit dat NControl onderdeel is van Mosadex Groep. Samen met de andere bedrijven van Mosadex Groep worden ideeën omgezet naar softwaretoepassingen voor de klanten.  

Kansen

Ziet apotheker Taco van Witsen, als een van die betrokken leden, nog specifieke kansen voor het bedrijf? “Naast alle features die er inmiddels zijn, zou een nog betere koppeling met het AIS handig zijn, gezien het huidige steeds veranderende preferentiebeleid en de maatregelen van de overheid.” Ook het weergeven van alle voorschrijvers met hun persoonlijke of praktijk AGB-code in MijnNControl zou hij op prijs stellen. “Dan voorkom je dat apothekers zelf iedere voorschrijver moeten registreren. Voor een bedrijf als NControl is het vast mogelijk om dit meer te automatiseren.” Naast deze aanbevelingen ervaart Van Witsen vooral toegevoegde waarde. “MijnNControl maakt de bedrijfsvoering beduidend makkelijker. Ik heb daardoor echt beter grip op mijn organisatie.

Benieuwd welke ondersteuningstools NControl nog meer aanbiedt?

Klik op een van de onderstaande links om meer te weten te komen.

Over NControl Website NControl

Gepubliceerd op: 01 juli 2022

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!