INLOGGEN

Van Heek Medical introduceert Equil: dé patchpomp voor hoog insulinegebruik

Van Heek Medical introduceert de Equil patchpomp. Dit insulinepompsysteem is klein van formaat, werkt zonder slang en is gemakkelijk los te koppelen. Daarmee geeft het diabetici meer vrijheid en controle. Een systeem zoals Equil, zonder slang én geschikt voor mensen die dagelijks veel insuline nodig hebben, was er nog niet op de Nederlandse markt. We vroegen productmanager Joris Logtens om ons meer over Equil te vertellen.

Het meest flexibele pompsysteem

De vraag naar patchpompsystemen voor diabetici neemt toe, terwijl er op de Nederlandse markt nog niet veel keuze is. Reden genoeg voor de introductie van Equil. “We willen mensen met diabetes meer vrijheid geven,” vertelt Joris Logtens, productmanager diabeteszorg bij Van Heek Medical. Equil is een insulinepompsysteem voor mensen met diabetes type 1. Joris legt uit wat er zo bijzonder is aan dit nieuwe product: “Het systeem is uniek omdat het ook geschikt is voor mensen die een hogere hoeveelheid insuline nodig hebben. Dit komt omdat het reservoir gemakkelijk verwisseld kan worden.”

Equil patchpomp

Het begon met een pilot

Het lanceren van een nieuw product doe je niet zomaar. Voorafgaand aan de introductie is uitvoerig onderzocht of het ook aan de behoefte van de Nederlandse patiënt voldoet. Hoe? Door middel van een gebruikerstest onder diabetes patiënten. “We hebben Equil uitgebreid getest en een METC-goedgekeurde pilot uitgevoerd in het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Hiervoor zijn 17 mensen geselecteerd”, legt Joris uit. “Ze gebruikten de pomp zes weken, hielden een dagboek bij om bijzonderheden te noteren en gaven een beoordeling.” Na afloop mochten de gebruikers kiezen of ze door wilden gaan met het gebruik van de pomp. De meerderheid koos hiervoor. “Een bijzonder goed resultaat”, aldus Joris.

“Onze pilotdeelnemers vinden Equil een heel betrouwbaar apparaat. Dat is voor ons erg belangrijk.” – Diabetesverpleegkundige Jolanda van Ooijen-Vervloed

Wat waren de reacties?

Diabetesverpleegkundigen Jolanda van Ooijen-Vervloed en Conny Mos-van Ruitenburg begeleidden de deelnemers van de pilot in het Haaglanden Medisch Centrum. Jolanda vertelt hoe haar patiënten reageerden op de nieuwe pomp: “Onze pilotdeelnemers vinden Equil een heel betrouwbaar apparaat. Dat is voor ons erg belangrijk. Ze vinden Equil makkelijk aan te brengen en in te stellen.” Dat de ene pomp beter aansluit bij de wensen van de patiënt dan de andere, wordt in de pilot wel duidelijk. Equil is spatwaterdicht en wordt met één klik afgekoppeld. “Ideaal voor een deelnemer die tijdens zijn vakantie even wilde zwemmen,” geeft Conny aan. “Tussendoor controleerde hij z’n bloedsuiker en deed hij de pomp op om wat eenheden insuline toe te dienen.”

Jolanda van Ooijen-Vervloed en Conny Mos-van Ruitenburg

Op de toekomst gericht

Van Heek Medical zoekt altijd naar innovaties die het leven voor mensen met diabetes gemakkelijker maken. “Want diabetes is hard werken,” licht Joris toe. Daarbij kijken ze ook naar toekomstige toepassingen. “Equil kan uitgebreid worden met een continue glucose meter (CGM) en closed loop.” De CGM verricht om de paar minuten onderhuids een glucosemeting, wat het verloop van de glucosewaarden zichtbaar maakt. Met een closed loop is de pomp gekoppeld aan de sensor. De pomp kan dan op basis van de sensorwaarden bijvoorbeeld de toediening staken, de snelheid van toediening aanpassen of een extra hoeveelheid insuline afgeven. “Dat geeft mensen met diabetes type 1 nóg meer vrijheid. Maar we focussen ons nu eerst op de introductie van Equil.” Equil wordt in de eerste helft van 2022 gefaseerd geïntroduceerd in een geselecteerd aantal ziekenhuizen.

Meer weten over Equil? Kijk dan op equilpatchpomp.nl.

Jij kunt dit!

Een boek vol inspirerende verhalen van mensen met diabetes type 1

Diabetes is topsport! Elke dag weer. Hoe gaan mensen met diabetes hiermee om? In het boek ‘Jij kunt dit!’ zijn een aantal van hun persoonlijke verhalen verzameld. Interessant en leerzaam voor mensen die net de diagnose diabetes hebben gekregen, of hun dierbaren. Alle opbrengst gaat naar JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) en Diabetes+ voor onderzoek en ondersteuning.

Interesse in dit boek? Kijk en bestel via de webshop van Service Apotheek.

Gepubliceerd op: 10 maart 2022

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!