INLOGGEN

NControl en NCasso: ontzorgen van apothekers

Vrije prijsafspraken zijn alleen mogelijk met een geavanceerd ICT-systeem. Daarom is NControl in 2010 gestart met de ontwikkeling van NCasso. Precies op tijd. Toen medio 2011 groen licht kwam voor de invoering van vrije prijzen, werd NCasso in hoog tempo voltooid. Anno 2016 zijn 725 apotheken met NCasso verzekerd van optimale ondersteuning bij hun declaratiestroom.  

"Ons streven is een foutloos proces. Dat moet ook, het gaat om grote bedragen."

"Net op tijd", kijkt Hans de Munnik tevreden terug. Hij is directeur Isatis Health en IT-manager van NControl met onder meer het declaratieplatform NCasso. "De nationale prijslijst met vaste prijzen werd vervangen door honderden contracten met een veelvoud aan prijzen. Met NCasso hebben we een goede overgang naar het marktwerkingssysteem kunnen realiseren. het is nu eenmaal niet mogelijk om alle contractafspraken in te bouwen in het AIS, het Apotheek Informatie Systeem, mede omdat de voorwaarden pas laat in het jaar bekend zijn. Het NCasso-systeem kan dat wel en in combinatie met NControl kunnen direct in het nieuwe contractjaar de juiste declaraties worden ingediend."

Aantoonbaar betrouwbaar

Hij vervolgt: “De contractafspraken zijn vaak ingewikkeld en dat leidt tot ingewikkelde declaraties. Denk bijvoorbeeld aan de declaraties van dag- en stuksprijzen voor incontinentiemateriaal. NCasso verwerkt de ingestuurde facturen tot de juiste declaraties. Ook rapporteren we terug naar de apotheker op zowel zorginhoudelijke als bedrijfseconomische processen.” Met nadruk: “Ons streven is een foutloos proces. Dat moet ook, het gaat om grote bedragen. De apotheker kan in het declaratieportaal zijn vorderingen per maand inzien, zodat hij weet wat hij kan verwachten.” De betrouwbaarheid van die financiële stromen wordt gecontroleerd door een extern bedrijf. Hans de Munnik: “We hebben bewijsbaar de zaken goed op orde: we zijn gecertificeerd volgens ISAE3402 en ook voor NEN7510 op het gebied van beveiliging.”  

Kengetallen NCasso-systeem

• 775 apotheken gebruiken NControl
• 725 apotheken gebruiken NCasso
• Er zijn 40 zorgverzekeraars / assuradeuren
• Maandelijks gemiddeld 150 miljoen euro aan declaraties, op jaarbasis zo’n 1,8 miljard
• Ruim 300.000 declaraties en 100 miljoen declaratieregels per jaar
• 29.000 geactiveerde contracten
• 20 keer per seconde gebruikmaking van de real-time NControl koppeling door apotheken
• NCasso is te koppelen aan andere systemen, zoals OVIS

"NCasso zorgt ervoor dat ik in control ben"

"Ondertussen werk ik alweer vier jaar met NCasso van NControl. Het bevalt goed. Vooral de uitgebreide contractadminstratie en de koppeling met het AIS zorgen ervoor dat ik precies weet waar ik aan toe ben. Ook zie ik de status van de declaraties waardoor ik een goed beeld krijg van de bedragen die ik mag verwachten."

"Wat ook erg handig is, is dat ik alle ingevoerde declaraties eenvoudig kan oproepen en de afhandeling door de zorgverzekering kan inzien. Ook op patiëntniveau. Als een patiënt met een vraag bij de balie komt over een declaratie, kan ik die vaak beantwoorden. Ik hoef de patiënt dan niet door te sturen naar de zorgverzekeraar.
Met NCasso zit ik veel dichter op de detailinformatie. Het werkt lekker snel en met een paar drukken op de knop heb ik mijn declaraties gedaan. Kortom, NCasso zorgt ervoor dat ik in control ben en dat geeft een goed gevoel.”

Gery van der Hulst, productmanager NCasso, valt hem bij. "Het declaratieproces is inderdaad zeer complex en wij monitoren of dit goed verloopt. De apotheker moet uiterlijk de vijfde van de maand de declaraties indienen. Dan krijgt hij rond de 20de van die maand uitbetaald. Problemen die we vooraf of achteraf tegenkomen, proberen we snel te tackelen. We nemen direct contact op met de zorgverzekeraar en/of apotheker. Zorgverleners roepen in NCasso snel en simpel alle ingevoerde declaraties op; per patiënt, per geneesmiddel op factoor en op zorgverzekeraar.

NCasso blijft in ontwikkeling. “We kijken steeds wat nog beter kan. Zo kunnen apothekers in NCasso sinds kort op declaratieregelniveau herdeclareren of crediteren.” Ze wijst op de helpdesk: “Apothekers kunnen bij ons terecht met vragen. Hier werken deskundige mensen met hart voor de business.” Hart voor de zaak geldt overigens voor alle medewerkers van NControl. Als voorbeeld: “Niemand van het NCasso-team neemt vakantie in de eerste week van de maand”, vertelt Gery, “en in deze periode werken we ook in de avonden en weekenden.”  

Optimale ondersteuning

Ze lacht op de vraag of het werk saai is. “Integendeel. We voelen ons bij het opsporen van problemen soms heuse detectives en hebben het eureka-gevoel als we komen tot de oplossing. We zetten ons gezamenlijk in voor optimale ondersteuning en het ontzorgen van de apotheker, zodat hij zich volledig kan richten op zijn corebusiness.”

Kan ik u helpen met meer informatie over NCasso of NControl?

Petra van Gurp-Ligtenberg Operationeel directeur Mosadex Groothandel en Mosadex Central Filling
+31 62 257 49 29
petra.van.gurp@mosadex.nl
Bezoek mijn profiel!


Gepubliceerd op: 16 augustus 2016

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!